Startpagina Pluimvee

Vogelgriep in een pluimveebedrijf in Veurne

Na de vaststelling van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Alveringem op 26 december is er nu ook vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in het nabijgelegen Veurne.

Leestijd : 1 min

De nieuwe besmetting is opnieuw met de hoogpathogene variant H5. Het gaat al om de vierde besmetting met vogelgriep van het type H5 deze winter in Vlaanderen. Op 1 december werd de eerste besmetting vastgesteld in Diksmuide. Enkel dagen later was er een tweede besmetting in dezelfde gemeente.

Ook in Frankrijk

De besmettingshaarden in West-Vlaanderen liggen allemaal niet zo heel ver van de grens met Frankrijk. In het Noord-Franse dorp Warnhem werd op 21 december vogelgriep vastgesteld. Een deel van de bewakingszone van de Franse besmettingshaard ligt in West-Vlaanderen.

Besmet bedrijf wordt geruimd

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt in Veurne het pluimvee dat nog aanwezig is geruimd. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. De bewakingszone overlapt grotendeels met de bewakingszone Warhem en bewakingszone Alveringem.

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de zone van 10 km geldt voor pluimvee van alle houders (ook particuliere houders en hobbyhouders) een afschermplicht. In de 3 km zone geldt dit behalve voor pluimvee ook voor alle andere vogels. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts te raadplegen.

Belga/FAVV/FVDL

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken