Startpagina Akkerbouw

Hogere prijzen blijven gelden op vlasmarkt

Het Algemeen Belgisch Vlasverbond (ABV) meldt in zijn recentste berichtgeving dat de vraag naar vezel, zowel kort als lang, aanhoudt. Dit geldt voor alle kwaliteiten en blijft zich uiten in hoge prijzen.

Leestijd : 2 min

In Frankrijk draaien bijna alle zwingellijnen op volle toeren, in België is in vele bedrijven de cadans aangepast aan de beschikbare stock vezelvlas 2023 en ziet ABV een veel lagere productie dan vorig jaar.

De productie aan lange vezel in de 3-landen (Frankrijk, België en Nederland) samen is wat lager dan vorig jaar: in Frankrijk (85% van de markt) wordt nog hoofdzakelijk gezwingeld van vorige oogst. De stock blijkt sterk verhoogd ten opzichte van vorig jaar. De stock zelf dekt een vraag van de afnemers van ongeveer 1 maand. De vraag is momenteel nog goed, er wordt uitgekeken naar de invloed van het Chinees Nieuwjaar.

Korte vezel

Bij de korte vezel ziet ABV het omgekeerde van bij de lange vezel. De stock wordt hier sterk afgebouwd – een bevestiging van wat reeds geruime tijd vastgesteld werd op de markt: de verschuiving van lange vezel naar korte vezel.

Specifiek in België merkt het ABV dat tot oktober 2023 de stock van lange vezel aantrok, sinds november zien ze dan weer een sterke afbouw van de stock lange vezel. De stock is nog steeds hoger dan de stock 1 jaar terug, maar de afbouw gaat nu snel.

De rendementen in 2023 van het vlas liggen volledig in de lijn van de ramingen die bij het binnenhalen van de oogst gemaakt werden.

Campagne 2024

Het wintervlas gaat goed de winter in. Hier en daar blijkt de groei té goed. De zaaiomstandigheden waren dan ook ideaal en winterse temperaturen werden nog niet waargenomen. Alhoewel het zeer nat blijft blijkt de overvloedige regenval nog steeds weinig invloed te hebben op het wintervlas. Er wordt bij de landbouwers verhoogde interesse bemerkt voor vlas voor campagne 2024 Het wintervlas staat goed om de winter in te gaan, maar het is afwachten tot eind februari-begin maart.

ABV

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs blijft stijgen

Aardappelen Na eerdere prijsstijgingen in de voorbije weken, meldt Belgapom deze week opnieuw een prijsstijging voor de rassen Fontane en Challenger. Ditmaal van 550 naar 600 euro per ton (zonder BTW).
Meer artikelen bekijken