Startpagina Actueel

Geen flexi-jobs in de landbouw

Er komen dan toch geen flexi-jobs in de landbouw. Het uitbreiden van flexi-jobs naar de landbouw en naar enkele andere sectoren werd in 2022 aangekondigd door premier Alexander De Croo in zijn State of the Union, maar de sociale partners in de landbouw hebben hierover geen akkoord bereikt.

Leestijd : 2 min

Er komen dus geen flexi-jobs in de landbouw, behalve voor verbredingsactiviteiten op landbouwbedrijven, zoals verwerking of korteketenverkoop. Ook voor tuinaanleg worden flexi-jobs mogelijk.

In het nieuwe sociale akkoord wordt bovendien de bestaande regeling voorseizoensarbeid uitgebreid. Seizoensarbeid wordt straks voor onbepaalde duur mogelijk voor 100 dagen per jaar in de tuinbouw en voor 50 dagen per jaar in de landbouw. Deze regeling is volgens Boerenbond broodnodig voor de landbouwsector, omdat het continuïteit biedt voor seizoensgebonden arbeid. Tijdens piekdagen zijn extra werkkrachten cruciaal.

Loonsverhoging

Het akkoord met de sociale partners voorziet ook in een loonsverhoging van 10 tot 15% bovenop de indexering van januari 2023, die voor 90% gecompenseerd wordt door de overheid.

Boerenbond had graag de invoering van flexi-jobs gezien, maar dat is er bij de onderhandelingen met de sociale partners net doorgekomen. Boerenbond is wel tevreden met de loonsverhogingen en met de uitzonderingen die ze erdoor gekregen hebben.

Doorgaan met regeling

Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is zeker niet tegen de invoering van flexi-jobs in de landbouw. De organisatie vraagt zelfs aan federaal minister David Clarinval om door te gaan met de regeling voor flexi-jobs voor de volledige land- en tuinbouw.

“Wij erkennen het belang van gelegenheidswerknemers (seizoensarbeiders). Toch blijft een nog flexibeler systeem van gelegenheidsarbeid wenselijk om piekmomenten te kunnen opvangen, zonder afbreuk te doen aan bestaande systemen van gelegenheidsarbeid in de land- en tuinbouw (PC 144 en 145). Land- en tuinbouwers gaan gebukt onder een grote werkdruk en zetten vaak niet de stap naar vreemde arbeidskrachten vanwege de taalbarrière en omdat geschikte seizoensarbeiders niet altijd beschikbaar zijn. De vraag naar extra mankracht kan echt pieken en daar moet flexibeler kunnen op ingespeeld worden”, zegt Hendrik Vandamme van ABS.

Lokale mensen

De inzet via flexiwerknemers heeft volgens ABS een onmiskenbaar voordeel op het vlak van verloning voor de werknemer (bruto is netto) en op het vlak van de wegvallende huisvestingsverplichting voor seizoensarbeid. De flexi-job wordt immers ingevuld door lokale mensen, die naast hun reguliere job of wettelijk pensioen een extraatje willen bijverdienen.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Consortium ontwikkelt vaccin tegen AVP

Varkens Het Spaanse farmaceutische bedrijf Hipra leidt een consortium met een tiental partners om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), zowel voor commerciële varkens als voor wilde everzwijnen.
Meer artikelen bekijken