Startpagina Milieu

Uitzonderlijk hoge grondwaterstanden door natte weken

Het aanhoudende regenweer van de laatste weken heeft geleid tot uitzonderlijk hoge grondwaterstanden. Het is meer dan 20 jaar geleden (van 2000-2001) dat de waterstanden nog zo hoog stonden in de winter, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Leestijd : 1 min

Zondag 7 januari stelde de VMM bij een grote meerderheid van de meetlocaties een hoge (21%) tot zeer hoge (67%) grondwaterstand vast voor de tijd van het jaar. Het jaarbegin is zo veel natter dan vorig jaar. Toen werden in slechts 15% van de gevallen hoge tot zeer hoge standen geregistreerd. Zelfs na het zeer natte jaar 2021 was de grondwaterstand begin 2022 niet zo hoog: toen was maar 25% van de grondwaterstanden hoog tot zeer hoog.

Ook de veertiendaags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn op bijna alle meetplaatsen (99%) hoog tot zeer hoog. De situatie is daarmee een stuk natter dan begin vorige maand, met op sommige plaatsen zelfs een verdubbeling van het gemiddelde debiet. De waterpeilen staan dus nog steeds hoog, maar wel dalend: de VMM voorspelt dat na de overstromingen van de afgelopen week het gevaar voor kritieke overstromingen geweken is.

Belga/ThD

Lees ook in Milieu

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Milieu Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.
Meer artikelen bekijken