Startpagina Edito

Edito: Bezinnen over boerenprotest

In Duitsland is het boerenprotest hevig opgelaaid. De beweegredenen zijn er ietwat anders dan bij ons. Toch stellen veel Vlaamse boeren de vraag of wij ook niet in actie moeten komen.

Leestijd : 2 min

Het antwoord is minder evident dan de vraagstelling. Bovendien moet er blijkbaar een leider opstaan om het boerenprotest te stimuleren en te orkestreren. Vooralsnog lijkt deze niet gevonden, of toch...

In Nederland, Frankrijk en recent in Duitsland kwamen boeren massaal met de tractor op straat. In Vlaanderen startte vorige week een actie om plaatsnaamborden om te draaien. Deze kent/kende een gigantisch succes. Ook profielfoto’s op sociale media worden omgedraaid. Vorig jaar nog reden onze boeren met 3.000 tractoren naar Brussel. Het was toen een sereen protest, gelukkig zonder baldadigheden of ongelukken. Wat heeft het echter concreet opgebracht? De burgers en politiek zagen wat landbouw in ons land betekent, maar vooral de politiek kwam onvoldoende tot inkeer. Volgens de vzw Verenigde Veehouders schendt de recentste versie van het stikstofdecreet immers nog steeds 5 artikelen van de universele rechten van de mens en 4 artikelen van de grondwet. Deze organisatie stapte ondertussen naar de Raad Van State om een vernietiging te bekomen van dit decreet.

Het lijkt nu inderdaad beter dat de sector zich manifesteert op de juridische en wetenschappelijke weg. Er moeten correcte cijfers en rekenmodellen zijn, waar politiek beleid zich op baseert. Zonder deze gegevens is het blind varen, eerder gedreven door populisme of het eigen kiesvee.

Hou acties vooralsnog ludiek, en zorg niet voor onveilige situaties. Sensibiliseer op een fijne wijze de maatschappij over het belang van lokale landbouw en de impact op de voedselvoorziening én plattelandsbeleving. Dit zullen de burgers liever hebben dan vast te zitten in tractorblokkades of geconfronteerd te worden met lege winkelrekken. De sector kan zich toch niet tegen zijn afnemers keren? Of wel?

Wil men toch fysiek manifesteren, denk dan vooral goed na over hoe en waar. Het blokkeren van wegen en industrieterreinen lijkt ons nu minder aangewezen, al kan dit het wel een impact hebben in het Antwerpse... De echte boerenproblemen worden echter verpersoonlijkt door een ambtskantoor in Brussel, struikel er niet over de duizenden bezwaarschriften die er onder een mat geveegd liggen. Een incubator van de boerenproblemen bevindt zich ook op het Antwerpse ‘schoon verdiep’. Een Britse miljardair (Jim Ratcliffe, topman van Ineos) slaagde erin om zijn stempel te drukken op het beleid én om op een ongebruikelijk moment een vergunning op bestelling te bekomen. Het is iets om zich over te bezinnen en om mee te nemen naar het stemhokje, later dit jaar.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken