Startpagina Aardappelen

Aardappelen 18% goedkoper bij de boer, maar 14% duurder in de winkel

Terwijl de prijs die de boer krijgt voor aardappelen in België in 2023 met 18% is gedaald, zijn de prijzen voor aardappelen in de supermarkt met 14% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese en Belgische bureau voor statistiek.

Leestijd : 2 min

De aardappelprijs in Europa is in 2023 met 23% gestegen, zo meldt het Europese bureau voor statistiek Eurostat. De uitzonderingen bleken België, Cyprus en Oostenrijk, waar de aardappelprijzen respectievelijk 18, 14 en 4 procent daalden.

Vrije markt

Eurostat kreeg de cijfers voor België van Statbel, het Belgische bureau voor statistiek. Een woordvoerster bevestigt de daling met 18% in de prijzen die boeren betaald kregen voor aardappelen zonder contract. "Het gaat wel om de prijs van bintjes. Dat was vroeger de norm onder de aardappelen, maar intussen is dat Fontane geworden".

De cijfers die Eurostat vermeldt, zijn bovendien die van de vrije markt, die maar 25% vertegenwoordigen van de verkochte aardappelen. Het merendeel van de aardappelen wordt onder contract verkocht.

In de winkel daarentegen zijn aardappelen in diezelfde periode (van december 2022 tot en met december 2023) met 14% in prijs gestegen. Het gaat om de aardappelprijzen in de consumptieprijsindex, dus gemeten aan de kassa van de supermarkt.

Ergens worden grote winsten gemaakt

Bij consumentenorganisatie Testaankoop is men niet verrast door de cijfers. "Ergens in de keten tussen boer en consument worden grote winsten gemaakt. Een ding is zeker, niet bij de consument", aldus woordvoerster Laura Clays.

Testaankoop vermoedt dat vooral de producenten, in het bijzonder de grote merken, hoge prijzen kunnen blijven doorrekenen ondanks dalende landbouwprijzen. Bij de supermarkten is de onderlinge concurrentie volgens haar te groot om de grote verschillen te verklaren.

Belga

Lees ook in Aardappelen

UGent zet drones en AI in tegen aardappelziekte

Aardappelen Door de inzet van ultra-hoge-resolutie dronebeelden in combinatie met AI, is er een nieuwe methode ontwikkeld voor de vroege detectie van Alternaria, een schimmelziekteverwekker die aanzienlijke schade aan aardappelgewassen kan aanrichten door de bladeren, stengels en soms zelfs de knollen te infecteren. Deze doorbraak markeert een significante vooruitgang in precisielandbouw, waarmee telers gerichter en efficiënter kunnen ingrijpen, resulterend in gezondere gewassen en een duurzamere landbouwpraktijk.
Meer artikelen bekijken