Startpagina Uw stem

Opinie: Wanneer er plots een ‘ontslagbrief’ in je brievenbus valt...

Heel wat landbouwers kijken angstvallig naar overheidsbrieven in hun brievenbus. Zullen ze nog verder kunnen boeren en onder welke omstandigheden? Een lezer wees er ons op hoe hard zo’n brief kan aankomen. Het is als een onverwachte ontslagbrief met onredelijke beweringen en eisen... zoals in dit voorbeeld.

Leestijd : 2 min

Beste XXX*

(*zelf te vervangen: landbouwer, ambtenaar, ruimtelijke planner, onderzoeker…)

We hebben een gigantisch probleem dat we gaan oplossen.

Je werk in het verleden was helemaal fout en ondermaats: we nemen je dat persoonlijk kwalijk. Volgens wetenschappelijk onderzoek ligt dit probleem alleen bij jou. Het is een beetje te moeilijk om aan jou uit te leggen, maar de oplossing is er. De wetenschappelijke tegenbewijzen zijn trouwens weggecensureerd.

We gaan je op (onbepaalde) termijn vervangen door Artificiële Intelligentie. Dit is kostenbesparend voor ons* (*overheid/onderzoeksinstelling...) en we zijn er (door de wetenschap) van overtuigd dat het probleem hiermee opgelost zal zijn.

We kunnen verdragen dat je nog even doordoet met wat je bezig bent, want we weten nog niet wanneer de verandering kan doorgevoerd worden. Tot die tijd rekenen we erop dat je loyaal meewerkt aan dezelfde voorwaarden en zonder veel vragen te stellen.

Je krijgt misschien een ontslagvergoeding, maar we kunnen nog niet zeggen hoeveel dit is. Daarvoor moeten we nog een protocol opstellen en nakijken hoeveel geld we daaraan willen besteden.

Dit ontslag betekent ook dat je je huis zal moeten verlaten: we zullen je hiervoor een vergoeding geven, die weliswaar losstaat van je huidige schuldenlast. Je kan achteraf zelf wel berekenen of je nog ooit een nieuwe woning kan verwerven.

We hebben ook beslist dat je een beroepsverbod krijgt in alle landen van Europa. Je zal je dus op jouw leeftijd moeten omscholen. Gelukkig zijn er veel vacatures in de haven en industrie: om te voorkomen dat buitenlandse arbeiders moeten worden ingevlogen, raden we je aan om daar te solliciteren.

Voor alle duidelijkheid: dit is beslist door je leidinggevenden en er is geen beroep of bezwaar mogelijk. Reacties zijn dus zinloos.

We wensen je oprecht veel succes in de jaren loopbaan die je nog resteren.

Uw werkgever

Naam bekend bij de redactie

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken