Startpagina Actueel

De Croo overlegt met landbouworganisaties

Premier Alexander De Croo heeft na afloop van het overleg met de boerenbonden op dinsdag 30 januari aangekondigd met de ‘legitieme bezorgdheden’ van de landbouwers aan de slag te zullen gaan. Hij schoof een aantal onderwerpen naar voren, zoals de verplichte braakligging, de ‘lasagne van regels’ en de druk op de prijszetting en het ruimtegebruik.

Leestijd : 4 min

Dinsdagavond werden de boerenbonden ontvangen door premier Alexander De Croo (Open Vld) en federaal Landbouwminister David Clarinval (MR). Die legden een aantal maatregelen op tafel om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de landbouwsector.

Zo zei De Croo de Europese verplichting om 4% van het landbouwareaal braak te laten liggen, te willen aankaarten op Europees niveau. Die verplichting is de landbouwers een doorn in het oog aangezien dat een opbrengstverlies met zich meebrengt.

De Europese Commissie deelde dinsdag echter al mee dat het de uitzondering wil verlengen die werd verleend na de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast is er ook de Natuurherstelwet. De bezorgdheden van de landbouwers zal De Croo daarover Europees op tafel leggen.

Ketenoverleg

Daarnaast haalde de premier ook de hoge administratieve last aan. Daarover vindt volgende maand een Europese Raad plaats en daarvan wil De Croo dat er concrete engagementen aangegaan worden. Voor ons land kondigde federaal minister van Landbouw David Clarinval aan een werkgroep te zullen optuigen die zich over de regelgeving en controles moet buigen.

Een derde punt heeft te maken met het ruimtegebruik voor de landbouw. Landbouwgronden worden namelijk steeds vaker opgekocht door particulieren en industriëlen, waardoor de ruimte voor de landbouwers alsmaar verder inperkt. Daarover moeten duidelijke afspraken worden gemaakt, stelde de premier, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de landbouwers.

Als laatste haalde De Croo de druk op de prijszetting aan. Daarom zal het federale niveau het ketenoverleg naar zich toe trekken om op die manier ook daar een vinger in de pap te hebben. “We zien dat er een waanzinnige druk staat op de prijzen en landbouwers zijn degenen die vandaag zonder veel marge moeten werken”, aldus De Croo.

De Croo engageerde zich ook om de komende dagen met de landbouworganisaties te overleggen over een concrete agendazetting. Hij riep de landbouwers ook op om de scholen, bedrijven en havens niet te blokkeren.

Landbouworganisaties

De boerenbonden zeiden voor het overleg in de Wetstraat 16 dat ze willen dat premier Alexander De Croo de bezorgdheden van de landbouwers op de agenda van de Europese Top donderdag plaatst. “We gaan heel duidelijk onze bekommernissen op tafel leggen”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond. Hij pleit dan ook voor beleid dat “met de boeren spreekt in plaats van over de boeren”.

De meeste landbouwregelgeving gaat echter uit van de Europese Unie. Daarom wil Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, dat De Croo deze besognes ook meeneemt naar de Europese Top die donderdag in Brussel op de agenda staat. In dossiers zoals dat van de Natuurherstelwet, is het voor Ceyssens van belang dat er ook rekening wordt gehouden met de situatie in dichtbevolkte gebieden, zoals Vlaanderen.

“Er is op alle vlakken nood aan minder regels, een eerlijke concurrentiepositie en rechtszekerheid. Want boeren doet men voor het leven en daarom is er nood aan spelregels die voor langere tijd vastliggen”, besluit Ceyssens.

Boerenbond gaat voorlopig door met de acties die gepland zijn. “Dit overleg is een eerste mooie stap, maar het leverde nog niets concreet op”, zegt de landbouworganisatie. “We gaan verder met onze geplande acties om op verschillende bestuursniveau’s onze stem te laten horen. De actiebereidheid is er bij onze boeren.”

Mercosur-akkoord

Actievoerende boeren in Frankrijk klagen ook het vrijhandelsakkoord met de Mercosur-landen aan. Volgens die landbouwers moeten voedselproducten uit die landen niet aan dezelfde standaarden voldoen als die hier in Europa, wat tot oneerlijke concurrentie leidt.

“De positie van België (n.v.d.r. tegenover het EU-Mercosur-akkoord) is niet veranderd. België is niet voor de heropening van het akkoord, maar dringt erop aan om extra elementen eraan toe te voegen”, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) dinsdag in de commissie buitenlandse betrekkingen gezegd. De minister verwees naar een“"instrument met dezelfde juridische waarde als het akkoord”.

Els Van Hoof (cd&v) en Malik Ben Achour (PS) stelden minister Lahbib vragen over het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen, bestaande uit Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay.

De EU probeerde afgelopen jaar de onderhandelingen over het akkoord nieuw leven in te blazen en hoopten hiervoor onder andere op de terugkeer van de Braziliaanse president Lula. Toch blijven de 27 lidstaten verdeeld. Maar “op dit moment is de analyse van de Commissie dat de voorwaarden voor het afronden van de onderhandelingen met Mercosur niet voldaan zijn”, zo zei een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag.

België pleit voor bijkomende maatregelen “inzake klimaat, ontbossing en sociale rechten”, aldus Lahbib. Verder benadrukt ons land “ook het belang van maatregelen om onze gevoelige landbouwsectoren te beschermen”.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken