Boerenprotesten gaan woensdagochtend door
Woensdagochtend vinden er over heel België boerenprotesten plaats. Landbouwers blokkeren ondere de E40 in Aalter en de haven van Zeebrugge.

Woensdagochtend 31 januari vinden er nog steeds in heel België acties van boeren plaats. Zij protesteren tegen Europese milieumaatregelen en slechte verdienmogelijkheden. In Vlaanderen speelt ook het stikstofakkoord mee. Veel acties worden spontaan georganiseerd, waardoor de situatie op de weg snel kan veranderen.
Op de Brusselse ring blijft de situatie ongewijzigd. In de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zouden de boerenprotesten zorgen voor vertragingen bij busmaatschappij de Lijn. Verder vinden er in de late ochtend op verschillende plaatsen in de haven van Antwerpen acties plaats.
Haven van Zeebrugge
De blokkades van landbouwers in Zeebrugge houden stand. Er is vooral hinder voor het vrachtverkeer. Op de A11 waren deze ochtend de op- en afritten naar Brugge-Zeehaven dicht. De N31 was versperd ter hoogte van Blauwe Toren richting Zeebrugge.
Aan een van de blokkades van landbouwers in Zeebrugge heeft een vrachtwagen zich woensdagmorgen vastgereden op de tramsporen van de kusttram. De vrachtwagen wilde volgens de politie voorbij de blokkade rijden. Het tramverkeer verloopt via één spoor en ondervindt enige hinder. Dat laat de politiezone Brugge weten.
Ook in Roeselare is er woensdagmorgen hinder door een manifestatie van landbouwers. Het verkeer gaat moeizaam ter hoogte van het complex Roeselare-Beveren. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt ook voor hinder op de snelweg.
Snelwegcomplex Aalter
In Oost-Vlaanderen zijn er betogingen op de op- en afritten van snelwegen. Zo zijn alle op- en afritten van het snelwegcomplex Aalter woensdagochtend in alle richtingen afgesloten. Dat meldt de federale politie op haar website en bevestigt het Vlaams Verkeerscentrum.
Even later reden de tractoren de E40 ter hoogte van Aalter op. Die snelweg is in beide richtingen volledig versperd, met uitzondering van één rijstrook met stapvoets verkeer in elke richting. “Het verkeer richting Brussel wordt druppelsgewijs doorgelaten, maar de file groeit snel aan”, meldt het Verkeerscentrum.“Ook is er rookhinder in beide richtingen.”
Het gemeentebestuur van Aalter waarschuwt eveneens voor hinder en beperkte bereikbaarheid van het centrum en zegt dat de politie inzet op het beperken van de overlast. Het AZ Maria Middelares in Aalter besliste dinsdag al om alle consultaties op woensdag uit te stellen.
Patrick Hoste, eerste schepen in Aalter maar ook landbouwer, is aanwezig bij de actie. “De opkomst is massaal. Er zijn hier 400 tot 500 tractoren aanwezig, maar de sfeer is rustig. De boeren zijn uiteraard boos omdat het verdienmodel niet correct is. Hoe lang we hier nog zullen staan is nog niet duidelijk. Er was eerst een filterblokkade, maar nu is alles volledig geblokkeerd. We proberen de actie in de goeie richting te sturen.”
Wetteren
Tractoren reden woensdagmorgen ook de E40 ter hoogte van Wetteren op, maar er werd geen blokkade opgeworpen op de snelweg zoals in Aalter. Het gaat om een dertigtal landbouwvoertuigen, tegenover naar schatting 400 voertuigen in de omgeving van Aalter. Rond 9.45 uur bleef de hinder beperkt tot het op- en afrittencomplex van de snelweg en de lokale wegen in de omgeving.
Mariagaard, een middelbare school in Wetteren, moest wel over op digitaal onderwijs overstappen. De directie vreesde dat maar weinig leerlingen op tijd op school zouden geraken door het lokale boerenprotest.
De boeren die protesteren langs de E40 in Wetteren hebben de blokkade van het op- en afrittencomplex nu tijdelijk stopgezet. De boeren zouden onder de middag teruggaan naar hun bedrijven maar de actie wordt weer opgestart tijdens de avondspits.
Daussoulx terug open
Op het verkeersknooppunt Daussoulx, nabij Namen, is sinds middernacht de E42 in de richting van Bergen weer open. Dat meldt de Waalse wegbeheerder Sofico woensdagochtend.
Ter plaatse moesten werken uitgevoerd worden, omdat brandjes die tijdens de boerenprotesten waren aangestoken het wegdek hadden beschadigd. Er werd ongeveer 10 cm asfalt van de 3 rijbanen geschraapt, op een totale oppervlakte van vijfhonderd vierkante meter. Er moest 100 ton asfalt aangebracht worden om de schade te herstellen. Daarna volgt een onderzoek naar eventuele verdere schade
Sofico, het bedrijf dat de Waalse wegen beheert, zal binnenkort een klacht indienen over die schade. “Het is jammer dat Sofico een klacht indient”, zegt Florian Poncelet, voorzitter van de Franstalige federatie voor jonge landbouwers FJA tegen de krant L'Avenir. Volgens hem voegden de actievoerders een beschermend laagje toe onder het vuur om het asfalt te beschermen “terwijl dat niet zou moeten”.
Logistiek centrum Lidl geblokkeerd
In Wallonie blokkeren actievoerders verschillende distributiecentra van supermarkten. Zo duurt de blokkade van het logistiek centrum van Lidl in het Luxemburgse Marche-en-Famenne voort. De actie is sinds maandag zonder onderbreking aan de gang.
De manifestanten verhinderen dat vrachtwagens binnen- of buitenrijden. Om 10 uur stonden zowat 40 vrachtwagens met producten bestemd voor de supermarkten stil op het terrein. “We handhaven de blokkade in solidariteit met de andere depots. We willen de druk op de grote retailers handhaven, zodat hun vertegenwoordigers naar ons toe komen en alle partijen samen rond de tafel komen”, legt Maxime Albanese, een landbouwer in Modave, uit.
Dinsdag bereikten de actievoerders en Lidl een eerste akkoord over de doortocht van een deel van de goederen, voornamelijk verse levensmiddelen geproduceerd in België. Maar de onderhandelingen werden onderbroken en de blokkade werd hersteld na de ontdekking door de landbouwers van een partij in Nederland verwerkt vlees aan boord van de eerste geïnspecteerde vrachtwagen. De distributeur verzekerde dat hij in volledige transparantie had gehandeld en stelde dat 90% van zijn vleesassortiment van Belgische oorsprong is.
Dinsdagavond waren er zowat 200 demonstranten verzameld. De bezetting van het terrein zal ‘dag na dag’ doorgaan, werd toen aangekondigd.
Distrutiecentra Colruyt
Ook de distributiecentra van Colruyt in Gellingen en Ollignies (Woelingen) worden woensdagochtend nog steeds geblokkeerd door actievoerende landbouwers. De verdeling van goederen naar de winkels van de keten is hierdoor verstoord.
“Sinds dinsdag 18 uur blokkeren boeren de toegang tot onze distributiecentra in Ollignies en Gellingen. Vanuit deze distributiecentra vertrekken droge voedingsmiddelen, waters en dranken naar onze winkels in België”, aldus de groep in een persbericht woensdag. Actievoerders laten geen vrachtwagens het terrein op- of afrijden, maar de voorraad van deze producten “is momenteel voldoende in onze winkels”. Het voorziene personeel voor de nacht van dinsdag op woensdag kon niet werken.
Transport van goederen is momenteel mogelijk vanuit het distributiecentrum in Halle, van waaruit de winkels werden bevoorraad met verse producten. Toch lopen de leveringen vertraging op omdat vrachtwagens te maken krijgen met blokkades op de snelwegen. Het is dan ook “onvermijdelijk dat op een gegeven moment producten zullen ontbreken in sommige winkels”, concludeert de groep. Colruyt waagt zich niet aan precieze voorspellingen, omdat de voorraden per winkel verschillen.
"Alle begrip, maar moet stoppen"
Comeos, de sectorfederatie van de supermarkten in ons land, wil dat de landbouwers stoppen met het blokkeren van distributiecentra. “We hebben alle begrip voor de verzuchtingen van de boeren. Wij zijn hun grootste medestanders, we verkopen immers hun producten”, aldus woordvoerder Hans Cardyn.
Maar met de blokkades schieten de landbouwers volgens Comeos in eigen voet. “De blokkades leiden tot gigantisch veel voedselverspilling. Er ligt minder groenten en fruit in de winkels, toch hun eigen producten. Het signaal is gegeven, maar de voedselverspilling moet stoppen.”