Startpagina Actueel

Woelig protest in Brussel is afgelopen

Tijdens een stormachtig boerenprotest voor het Europees parlement in Brussel kwamen demonstrerende boeren in aanvaring met de politie. Ondertussen hebben zo goed als alle tractoren de Europese wijk verlaten. Elders in Vlaanderen vinden op verschillende plaatsen boerenprotesten plaats.

Leestijd : 6 min

Zo goed als alle tractoren hebben donderdag rond 17.30 uur het Luxemburgplein in Elsene verlaten, waar boeren actievoerden voor het Europees Parlement. Eerst werd, als ‘symbolische actie’, nog het gazon om op het midden van het plein omgeploegd, naast de vuren die er al waren ontstoken. Vier mensen werden administratief aangehouden vanwege het dragen van gevaarlijke voorwerpen, zegt de politie.

De betoging loopt zo op zijn einde, maar bij de landbouwers viel te horen dat het de bedoeling is van sommigen om opnieuw verkeersassen te gaan blokkeren. Aan het Europees Parlement werd ook opnieuw met eieren en andere projectielen gegooid naar de politie, die weer brandslangen bovenhaalde om de landbouwers op afstand te houden. Er leken zich ook lokale jongeren onder de betogers gemengd te hebben om de confrontatie met politie aan te gaan.

De rust keert zo enigszins weer op het plein, dat na een dag boerenprotest een waar slagveld geworden is: er hangt nog steeds veel rook nadat boeren enkele vuren brandend achterlieten. Naast veel lege bierblikjes liggen er ook kapot straatmeubilair, verbrande steps, en hopen autobanden en stro. Het standbeeld van John Cockerill op het plein is deels gedemonteerd en er is door de boeren graffiti aangebracht op het historische stationsgebouw. Hoewel boeren, en later ook lokale jongeren, meermaals de confrontatie aangingen met politie bleven grote incidenten uit.

Boze boeren zetten banden en paletten in brand op het Luxemburgplein.
Boze boeren zetten banden en paletten in brand op het Luxemburgplein. - Foto: Belga

Delegatie bij Michel

Een delegatie van landbouworganisaties was eerder op de namiddag ontvangen door Europees president Charles Michel. Die zou hen gezegd hebben dat de Europese leiders zich ervan bewust zijn dat er een echt probleem is en dat het ondenkbaar is dat ze er geen antwoord op zouden bieden.

Vooraleer de boeren vertrokken namen enkele leiders van landbouwersorganisaties nog het woord. Tijs Boelens van Boerenforum bedankte alle boeren die de voorbije week verkeersaders waren gaan bezetten en supermarkten blokkeerden en noemde hen ‘de echte helden’. “Dankzij jullie moeten al die grote meneren en madammen echt naar ons luisteren, nu en in de toekomst.” Er werd opgeroepen om vol te houden.

De politie zet traangas in tegen actievoerders tijdens de demonstratie op het Luxemburgplein in Brussel.
De politie zet traangas in tegen actievoerders tijdens de demonstratie op het Luxemburgplein in Brussel. - Foto: Belga

Van binnenstad naar Gentse haven

In Gent is het zwaartepunt van de boerenprotesten van de binnenstad naar de haven ten noorden van de stad verschoven. Eerder vandaag protesteerden landbouwers aan een symposium over ‘de toekomst van de Europese landbouw’ in Gent. Vanmiddag viseerden landbouwers de Gentse haven.

Het gaat voornamelijk om jonge boeren die goed voorzien zijn van drank en klank. Naast een discobar werd er gebarbecued. Er waren blokkades op zowel de turborotonde aan de R4 in het zuiden van het havengebied als de rotonde in Zelzate ter hoogte van ArcelorMittal. Voor zowel dat bedrijf als Volvo Cars zouden de blokkades niet voor problematische situaties gezorgd hebben.

Boeren protesteren voor staalverwerkingsbedrijf Acelor-Mittal in de Gentse haven.
Boeren protesteren voor staalverwerkingsbedrijf Acelor-Mittal in de Gentse haven. - Foto: Belga

Ondertussen hebben de protesterende boeren de turborotonde verlaten en het verkeer kan er weer in beide richtingen door. De rotonde in Zelzate ter hoogte van ArcelorMittal is wel nog geblokkeerd door protesterende boeren.

Zware ongevallen door fileleed

Vandaag vonden er 3 zware ongevallen plaats door de files die naar aanleiding van boerenblokkades ontstaan waren. De precieze omstandigheden van een vierde ongeluk met dodelijke afloop op de E40 tussen Gent en Brussel wordt nog onderzocht.

Op de E40-autosnelweg tussen Gent en Brussel is donderdagnamiddag een 45-jarige man om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde.

Op de E17 richting Frankrijk in Aalbeke is rond 14 uur een zwaar ongeval gebeurd in de staart van de file ten gevolge van het boerenprotest. Dat bevestigt de federale politie. Een bestelwagen reed er in op een vrachtwagen die in de file stond. De bestuurder van de bestelwagen reed vermoedelijk in op de staart van de file en zat gekneld in zijn wagen. Hij werd bevrijd door de hulpdiensten en is in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis.

Een vrachtwagen reed donderdagnamiddag in op een andere truck in de staart van de file die ontstaan is na het afsluiten van het klaverblad in Lummen. De chauffeur raakte ernstig gewond en is in levensgevaar.

Vanochtend omstreeks 8.40 uur reed een bestuurder van een bestelwagen in op een file die veroorzaakt werd door het boerenprotest rond Zeebrugge. De bestuurder raakte gewond, maar moest niet worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De passagier van de bestelwagen raakte zwaargewond, maar is niet in levensgevaar.

Snelwegen in de rest van het land

In het Antwerps havengebied vonden vandaag op verschillende plaatsen protesten door boeren plaats. De blokkade van de Noordlandbrug in de Antwerpse haven is ondertussen opgeheven iets na 4 uur. Dat heeft de federale politie bevestigd.

De Noordzee- en Europa Terminal (PSA) blijven echter moeilijk bereikbaar, zowel voor vrachtwagens als voor arbeiders met de wagen. Ter hoogte van de Zandvlietsluis zouden de boeren ook stilaan vertrekken. Of ze later elders hergroeperen in de Antwerpse haven, is niet duidelijk.

Op de E313 reed een colonne tractoren donderdag omstreeks 17.30 uur richting Antwerpen. Die colonne is vervolgens de Antwerpse ring (R1) opgetrokken en naar de Kennedytunnel gereden. De actie veroorzaakt een lange file op de R1. Mogelijk trekken de landbouwers verder naar het havengebied, waar eerder op de dag al blokkades plaatsvonden.

De Rijksweg R32 in Roeselare is afgesloten door boeren die actievoeren. De weg is afgesloten tussen de kruispunten Rijksweg- Hoogleedsesteenweg en Rijksweg-Groenestraat. In Rekkem blokkeren landbouwers de grensovergang met Frankrijk. De E17 is er in beide richtingen afgesloten. De politie waarschuwt voor hinder en mogelijke files.

Provinciaal rampenplan voor gestrande vrachtwagens Zeebrugge

In West-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan afgekondigd naar aanleiding van het boerenprotest in Zeebrugge. Dat heeft gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé donderdag gemeld.

In Zeebrugge blokkeren landbouwers al dagenlang de toegangswegen tot de haven. Daardoor staan al bijna 2.000 vrachtwagens vast in Zeebrugge en omstreken. De standplaatsen raken stilaan vol en daar wordt in de provinciale fase nu een oplossing voor gezocht.

Dinsdag 30 januari blokkeerden landbouwers al de haven van Zeebrugge.
Dinsdag 30 januari blokkeerden landbouwers al de haven van Zeebrugge. - Foto: Belga

De gouverneur zit donderdag samen met de betrokken diensten om een actieplan uit te werken met alternatieven rond stelplaatsen en voedselbedeling. “We kijken naar andere noodparkings in de buurt, bijvoorbeeld rond Brugge en we bekijken ook hoe we het sanitair en de bedeling van voedsel en water kunnen organiseren”, zegt de gouverneur. Eerder vandaag bezorgde het Rode Kruis waterflesjes en suikerwafels aan de gestrande vrachtwagenchauffeurs.

“Velen staan hier al meer dan 30 uur en hun voedsel en water raakt stilaan op”, zegt de burgemeester van Brugge Dirk De fauw (cd&v). “Het is moeilijk om de vrachtwagens te bereiken die op rijstroken of pechstroken van de N31 of de A11 staan. Daarom wordt alles uitgedeeld via ziekenwagens die ter plaatse komen.”

Transportsector vraagt overheid om wegen snel vrij te maken

De transportsector roept de boeren op om vrachtwagenchauffeurs niet meer te gijzelen. Aan de overheden vraagt beroepsorganisatie Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) om ervoor te zorgen dat wegen en bedrijventerreinen snel worden vrijgemaakt.

“Het kost de transporteur handenvol geld voor elk uur dat een vrachtwagen stilstaat. Sommige van onze leden staan al 36 uur vast door de aanhoudende protesten”, zegt Frederic Keymeulen van Transport en Logistiek Vlaanderen. Het zal weken duren voor de achterstand is weggewerkt en de financiële en operationele gevolgen zijn groot, zegt de organisatie.

Febetra, een andere sectorvereniging, stelde eerder deze week dat een vrachtwagen in een blokkade gemiddeld 101,50 euro per uur kost. “De moeilijke economische situatie treft ook de transportsector bijzonder hard en deze blokkades verergeren dit enkel maar. Niemand zal immers willen opdraaien voor de kosten van deze blokkades.”

Volgens TLV leiden de boerenacties tot schrijnende situaties. “Vele chauffeurs wachten zonder eten, drinken, en sanitaire voorzieningen om hun rit verder te kunnen zetten.” Febetra voegt eraan toe dat chauffeurs boetes riskeren omdat ze de rusttijden niet kunnen respecteren, buiten hun wil om.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken