Startpagina Economie

Invoering Frans landbouwmodel wordt bekeken

De Vlaamse oppositiepartij Groen vroeg woensdag 7 februari in een resolutie om het ‘Franse model’ in te voeren om tot eerlijke landbouwprijzen te komen. Ook Landbouwminister Jo Brouns (cd&v) is bepaalde ideeën uit dat model genegen.

Leestijd : 1 min

Groen wil een model invoeren waarbij de prijs voor landbouwproducten voor meerdere jaren wordt vastgelegd. De prijzen zouden met de hele keten worden berekend op basis van objectieve gegevens en met de hulp van een bemiddelaar. De landbouwers krijgen zo een gegarandeerde prijs die voor minstens 3 jaar vastligt.

Bij Landbouwminister Brouns wordt erop gewezen dat veel bevoegdheden voor die prijszetting op federaal niveau liggen. Vrijdag 9 februari staat het Franse systeem, vastgelegd in de zogenaamde Egalim-wet, op de agenda van het overleg tussen Vlaanderen en de federale regering, zegt het kabinet-Brouns.

“Zeker wat betreft de transparantie over de verdeling van de marges in de keten biedt dit veel inspiratie”, is te horen bij het kabinet. “We zijn samen met de federale en Waalse collega's meer dan bereid om alle aspecten met een open blik te bekijken. Het prijzenbeleid is een federale bevoegdheid en Groen kan daar vanuit de federale regering mee op wegen. Van de Vlaamse overheid verwachten landbouwondernemers antwoorden op andere uitdagingen, zoals toegang tot grond, rechtszekerheid en minder regulitis.”

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken