Startpagina Agridagen

Voor ILVO en DGZ staat dienstverlening centraal tijdens de Agridagen

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) wil de bezoekers van de Agridagen maximaal informeren over zijn dienstverlening. Daarnaast organiseert het ILVO ook 2 events. Ook de medewerkers van DGZ, MCC en Vivee staan de bezoekers graag te woord.

Leestijd : 2 min

Je vindt tijdens de Agridagen in Ravels (16-18 februari) het team van ILVO in hal 2 op standnummer 2111.

Veehouderijloketten

Bij de medewerkers van het ILVO Varkensloket, Rundveeloket en Pluimveeloket kunnen landbouwers en geïnteresseerden terecht voor vragen over de 3 veehouderijsectoren. Zij geven een actuele stand van zaken over recente onderzoeksresultaten en praktijkinformatie.

Matthieu Frijlink (Rundveeloket): “Bezoekers krijgen er demo’s van het uitgebreide kennisplatform met online tools zoals de dierenwelzijnscan, de rantsoentool, of een tool voor het berekenen van de optimale productieve leeftijd van leghennen. Ook e-learningmodules worden gedemonstreerd.”

Het Varkens-, Rundvee- en Pluimvee-loket maken deel uit van het ILVO Living Lab Veehouderij, dat innovatie en valorisatie van onderzoek versnelt en bereikbaar maakt voor iedereen binnen de veehouderij. Geïnteresseerde bedrijven kunnen ook een beroep doen op de infrastructuur en expertise die het ILVO Living Lab Veehouderij in huis heeft.

Administratieve ontzorging

Landbouwers die hun bedrijfsadministratie sneller en efficiënter willen beheren, kunnen zich gratis aansluiten bij DjustConnect. Het datadeelplatform is gemaakt, beheerd en juridisch ‘dichtgetimmerd’ door ILVO.

Aya Kemeltaeva (DjustConnect): “Een grote meerwaarde is dat DjustConnect alle garanties voor landbouwers inbouwt om controle te houden over de snelgroeiende datastroom op en over hun bedrijf. We helpen bij de registratie, zodat een audit van bijvoorbeeld IKM of Vegaplan vlotter kan verlopen, zonder overtypwerk. Andere voorbeelden zijn dat de bodemanalyses rechtstreeks verschijnen in het bodempaspoort of dat het boekhoudpakket van de landbouwer vlot en veilig de gevraagde facturen ontvangt.”

In het kielzog van DjustConnect is recent Digislim Boeren gelanceerd. Daarin zoeken Odisee, Ferm, ILVO en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij naar innovatieve oplossingen om de administratieve taken van landbouwers te verminderen. De suggesties en ideeën van de Agridagen-bezoekers worden aandachtig beluisterd, of gelezen op de digitale ideeënbus ‘Ideeën voor administratieve ontzorging van land- en tuinbouwers’ (google.com).

Verder komen op de ILVO-stand ook interessante lopende onderzoeks-projecten in de aandacht zoals: Wormtool (over wormcontrole bij melkveebedrijven met weidegang), Klimrek (klimaatscans voor akkerbouw, melkvee en varkenshouderij), Klimrek-T (klimaat- en watertrajecten voor vollegrondsgroente- en fruittelers), Optipluim (optimale teelt van eiwithoudende gewassen voor pluimveevoeding), Netpoulsafe (over bioveiligheid in de pluimveesector).

Voor sommige van deze projecten zoekt ILVO trouwens deelnemende landbouwers.

Twee events

ILVO is ook (mede)organisator van 2 events tijdens Agridagen. Het team van het datadeelplatform DjustConnect geeft een informatief netwerk-ontbijt op vrijdagochtend 16 februari. In de namiddag is er voor de pluimveesector een workshop over verbeterde bioveiligheid in en rond de stallen. Schrijf je in via de link.

AV

Lees ook in Agridagen

Dezlin wint de Gouden Piétrain Award 2023

Agridagen De winnende beer in het selectiemesterijonderzoek van het jaar 2023 komt wederom van KI Vansteenlandt. De bekroning werd gerealiseerd in samenwerking met de befaamde fokker Luk Vermeiren. Deze keer kaapte hun prestigieuze beer Dezlin de Gouden Piétrain weg. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Agridagen.
Meer artikelen bekijken