Startpagina Agridagen

Dezlin wint de Gouden Piétrain Award 2023

De winnende beer in het selectiemesterijonderzoek van het jaar 2023 komt wederom van KI Vansteenlandt. De bekroning werd gerealiseerd in samenwerking met de befaamde fokker Luk Vermeiren. Deze keer kaapte hun prestigieuze beer Dezlin de Gouden Piétrain weg. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Agridagen.

Leestijd : 3 min

De Gouden Piétrain, een prestigieuze onderscheiding die staat voor uitmuntendheid en vernieuwing in de varkensfokkerij, werpt dit jaar haar schijnwerpers op 2 ware pioniers: KI Vansteenlandt in Krombeke en Luk Vermeiren uit Rijkevorsel. Samen hebben zij niet alleen de standaard verlegd, maar tevens nieuwe maatstaven gezet voor de Piétrain-fokkerij.

Kroniek van trends en innovatie

Terugblikkend op de editie van 2020 herinnert de Gouden Piétrain ons aan Zefke. Dit was de eerste beer van de combinatie Vansteenlandt en Vermeiren, met een extreem hoge fokwaarde voor groei van maar liefst 194 punten. Hiermee kondigde Zefke de daaropvolgende jaren de overheersing aan van de combinatie in het Optimal-segment, dankzij een doelgerichte fokkerij op groei.

Dit succes bleef niet onopgemerkt bij een aantal andere Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF)-fokkers, die snel de trend naar groei oppikten. Vorig jaar bevestigde de beer Bassie van het Lindenerf deze trend, met een fokwaarde voor groei van 202 punten, ditmaal in het Optimal Prime-segment door ook karkaskwaliteit toe te voegen (118 punten). Bassie werd gefokt door Hans Dejonckhere uit Ardooie en was in eigendom van KI De Wispelaere in Evergem. Interessant is dat deze beer een vader had van KI Vansteenlandt, gefokt door Luk Vermeiren.

Tweede Gouden Piétrain

Dit jaar is het opnieuw deze laatste combinatie die ervandoor gaat met de award voor de best geteste beer van 2023, ditmaal met de beer Dezlin (zie tabel 1). Deze toont opnieuw indrukwekkende fokwaarden voor groei (188 punten), voederconversie (148 punten) en een duidelijk beter dan gemiddelde karkaskwaliteit (121 punten).

06-3431-BEERDEZLIN

Terwijl Bassie de primeur had van stressresistentie als Gouden Piétrain, onderscheidt Dezlin zich door zijn zeldzame resistentie tegen slingerziekte (homozygoot genotype AA voor de Coli F18-merker). Hier zien we opnieuw de voorspelde trend van fokkerij op robuustheid en veerkracht, aangewakkerd door innovatieve genoomtechnologie. Bovendien merken we bij Dezlin nu ook een uitstekende fokwaarde op voor de kraamstalindex, met maar liefst 139,6 punten. Voor grotere varkensbedrijven met externe arbeid wordt deze index steeds belangrijker, gezien de behoefte aan zelfredzame en vitale biggen.

Dezlin met eigenaar Gregory Vansteenlandt (links) en Bert Plancke (verantwoordelijke fokkerij en labo).
Dezlin met eigenaar Gregory Vansteenlandt (links) en Bert Plancke (verantwoordelijke fokkerij en labo). - Foto: Jürgen Depuydt

Visie op fokkerij

Vermeiren en Vansteenlandt doorbraken destijds met moed en vastberadenheid het heersende dogma binnen VPF, dat sterk leunde op het traditionele Belgische conformatie ‘bodybuilder’-type. Vooral toen de eerste generaties van de groeifokkerij soms wat malser oogden, vergde het doorzettingsvermogen om vast te houden aan de ingeslagen koers. Het is dan ook bijzonder positief om vast te stellen dat vrijwel elke VPF-fokker tegenwoordig actief bezig is met het opnemen van deze bloedlijnen in hun fokprogramma's.

Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is dan ook met veel respect uitgenodigd door VPF om de Gouden Piétrain Award 2023 uit te reiken aan deze 2 trendsetters tijdens de Agridagen in Ravels.

Jürgen Depuydt (VPF)

 

De uitreiking van de Gouden Piétrain Award 2023 is voorzien op de stand van VPF met nummer 2533 in hal 2.

Lees ook in Agridagen

Meer artikelen bekijken