Startpagina Economie

Betere marges voor landbouwsector

De rendabiliteit in de landbouwsector is na enkele moeilijke jaren weer iets aan het verbeteren. Dat blijkt uit een analyse van de prijzen en de marges in de voedingskolom door het Prijzenobservatorium.

Leestijd : 1 min

De studie door het Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie werd voorgesteld aan de taskforce die in het leven werd geroepen na de boerenprotesten. Wat blijkt? Na enkele heel slechte jaren voor de landbouw, in 2020 en 2021, was 2022 een beter jaar qua rendabiliteit, en ook in 2023 lijken de marges te verbeteren. “Maar het is niet zo dat 2023 er nu bovenuit steekt qua rendabiliteit”, klinkt het bij de federale overheidsdienst. Het gaat bovendien om ramingen.

Tussen de verschillende landbouwsectoren zijn er bovendien verschillen. Zo was 2022 een beter jaar qua rendabiliteit voor de akkerbouwers, met dank aan onder meer de hogere graanprijzen. Idem voor de melkveesector, die kon profiteren van hogere melkprijzen. Sectoren als de fruitteelt en de varkenssector deden het in 2022 dan weer minder.

Nog uit de studie van het Prijzenobservatorium blijkt een stabilisering sinds april 2023 van de prijzen voor voeding op het niveau van zowel de detailhandel als de voedingsindustrie. Dalende prijzen voor voedingsgrondstoffen en energieprijzen lijken de rendabiliteit wat te hebben hersteld.

Belga

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken