Startpagina Actueel

Antwerps stadsbestuur roept ministers op om boeren te identificeren bij blokkades

Naar aanleiding van de oproep onder landbouwers om dinsdag 13 februari toegangswegen tot de Antwerpse haven af te sluiten, heeft het stadsbestuur aan 2 ministers gevraagd om overtreders te identificeren. Dat meldt het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Leestijd : 2 min

De geplande actie rond de haven zou al vroeg beginnen op dinsdagochtend 13 februari, rond 5 uur. De snelwegen zijn echter een federale bevoegdheid. Daarom schreef waarnemend burgemeester van Antwerpen, Koen Kennis (N-VA), een brief naar vice-eersteminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). De effectieve beslissing om over te gaan tot controles, ligt in de praktijk wellicht bij provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v).

Betogingsrecht

“Manifesteren is een recht. Wegen blokkeren en medeburgers gijzelen, is dat niet. Het versperren van de toegang tot kritieke infrastructuur, zoals ziekenhuizen, het havengebied en logistieke knooppunten, mag niet zonder gevolgen blijven. Daarom heb ik de bevoegde collega's opgeroepen om overtreders te identificeren”, klink het bij Koen Kennis.

Ook Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) zegt begrip te kunnen opbrengen voor de ongerustheid bij landbouwers. “Toch is het afsluiten van toegangswegen naar en van de Antwerpse haven totaal onaanvaardbaar”, zegt ze. “Het volledig afsluiten van openbare infrastructuur en bedrijven valt niet onder de uitoefening van betogingsrecht.”

Vrije doorgang

Werkgeversorganisatie Voka eist garanties op vrije doorgang indien de landbouwers het Antwerpse havengebied opnieuw zouden blokkeren. In een open brief richten ze zich tot het Antwerpse stadsbestuur, provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) en minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (cd&v).

Voka roept de politiek op om het maximale te doen om blokkades van de strategische basisinfrastructuur te vermijden en vrije doorgang van mensen en goederen te allen tijde te garanderen. Met de brief wil Voka vermijden dat de economische toegangspoort van Vlaanderen dichtgaat door wilde acties die niet door de grote landbouworganisaties worden ondersteund.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken