Startpagina Groenten

Tasty Yacon, lekker met een ‘bite’

Na een eerste testjaar in 2016, is men in Kinrooi helemaal klaar om de yacon naar de consument te brengen. Het nieuwe knolgewas, oorspronkelijk afkomstig van het Andesgebergte, heeft een identiteit gekregen en ligt vanaf vandaag al bij enkele Carrefour-supermarkten in de rekken.

Leestijd : 2 min

De Kinrooise yacon is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem en wordt momenteel geteeld zonder tussenkomst van gewasbeschermingsmiddelen. De verse knollen zijn een bron van inuline, een complex vruchtensuiker, dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam. Naarmate de knollen enkele maanden worden bewaard, wordt de inuline omgezet in o.a. glucose. De knol zal hierdoor een zoetere smaak krijgen.

Yacon is een heel nieuw en dus ook onbekend landbouwgewas. De consument hiermee vertrouwd maken kan alleen wanneer ook een identiteit wordt toegekend aan het product. Dit project kon rekenen op 26.000 euro ondersteuning vanuit PlattelandPlus, een plattelandsprogramma van de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid. Samen met de gemeente Kinrooi en Agropolis werd in totaal 40.000 euro geïnvesteerd om de Kinrooise yacon in de markt te zetten. Inge Moors, gedeputeerde van landbouw en platteland, is alvast tevreden met dit initiatief: “ In samenwerking met lokale landbouwers en een aantal ambassadeurs kan de yacon naar de Limburgse keuken gebracht worden.”

Het project leidde ertoe dat de Kinrooise yacon werd omgedoopt tot “Tasty Yacon”. Deze naam dekt de hele lading, namelijk een smakelijk, fris knolgewas met een lekkere “bite”. Daarnaast werden recepten in de vorm van bereidingsvideo’s en receptkaarten uitgewerkt. Dit alles terug te vinden op www.tastyyacon.be.

Astrid Kühlkamp, Foodmarketing4u, gaf mee vorm aan het verhaal: “Enerzijds willen we dat de professionelen aan de slag gaan met yacon. Daarnaast is Carrefour in de regio bereid om de directe consumentenbenadering een podium te geven. .”

Aan die professionelen werd al een sleutelrol toegekend in de ontwikkeling van Tasty Yacon. Kristof Das, Agropolis Kinrooi: “Na een oproep in het voorjaar, kregen we aangename reacties uit verschillende hoeken. Zo engageerde o.a. Belorta, zich om de schouders onder het project te zetten. Zij hebben dus mee identiteit gegeven aan onze Kinrooise yacon.”

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken