Startpagina Partner content

Feedbeet onmisbaar in het bouwplan!

Partner content - Onlangs schreven we al een uitgebreid artikel over de oogst en de bewaring van voederbieten met daarbij extra aandacht voor de Feedbeet. De populaire KWS Feedbeet kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele voederbiet. In tegenstelling tot de traditionele voederbiet is de teelt en oogst van de Feedbeet vergelijkbaar met die van de suikerbiet.
Leestijd : 4 min

Extra investeringen in speciale machines zijn daarmee verleden tijd, want de Feedbeet kan simpelweg met dezelfde machines geoogst worden. Daarnaast is KWS Feedbeet dankzij haar hoge drogestofopbrengst duidelijk in het voordeel ten opzichte van de traditionele rassen. Dit resulteert in een aanzienlijke economische waarde, waarmee KWS Feedbeet een perfecte toevoeging is in uw bouwplan!

Hoge economische waarde
Sterk fluctuerende grondstof- en krachtvoerprijzen waren in 2023 aan de orde van de dag. Hoe de prijzen zich in 2024 verder zullen ontwikkelen is nog onduidelijk. Wat we echter wel weten is dat u met de teelt van gewassen op eigen land een hogere mate van economische onafhankelijk en zekerheid kunt creëren.

Voederbieten vertegenwoordigen een zeer hoge economische waarde binnen een bedrijf. Met een kostprijs die 60% lager ligt dan de voederwaardeprijs, scoren voederbieten uitermate goed ten opzichte van perspulp, waar de aankoopprijs slechts 10% lager ligt dan de voederwaardeprijs. Het is dus zeker de moeite waard om de meerwaarde van voederbieten op bedrijfsniveau uit te rekenen.

Voederbieten hebben een hoge productiecapaciteit en vormen een smakelijk, kwalitatief hoogwaardig ruwvoeder. Ook is de voederbiet het goedkoopste ruwvoeder in VEM per hectare en zorgt ze voor een betere mineralenbenutting op het melkveebedrijf. Tot slot maakt de hoge energie-inhoud de voederbiet uitermate geschikt voor hoogproductief melkvee.