Startpagina Actueel

Spaans boerenprotest houdt aan

In Spanje houdt het boerenprotest aan, ondanks enkele beloftes van de regering. Voor de elfde dag op rij trokken landbouwers op 16 februari met hun tractoren de straat op om eerlijke prijzen en een betere positie in de voedselketen te vragen. Met honderden reden ze traag op de wegen in de regio's Catalonië, Andalusië, Valencia, Cantabrië, Navarra en Extremadura.

Leestijd : 1 min

Spanje geldt als de fruit- en groententuin van Europa. Behalve eerlijke prijzen eisen de Spaanse boeren onder meer het behoud van de belastingverlaging voor landbouwdiesel, strengere controles op import uit niet-EU-landen en een vermindering van de milieuregelgeving en de bureaucratie bij het ontvangen van EU-subsidies.

Beperking van de import

De Spaanse minister van Landbouw Luis Planas beloofde op 15 februari bij een eerste ontmoeting met de landbouworganisaties nog een pakket van 18 maatregelen, waaronder een strenger toezicht op de voedselketen en een beperking van de import uit derde landen. Maar voor de landbouworganisaties is dat onvoldoende.

"De tractoren rusten niet", schreef de vereniging van jonge boeren, Asaja, op X, het voormalige Twitter.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken