Startpagina Veeteelt

Duitsland voert oorsprongsbepaling in voor alle vlees

In Duitsland geldt sinds 1 februari de verplichting om bij alle vlees dat wordt aangeboden duidelijk te maken wat het land van oorsprong is. Die verplichting gold reeds voor voorverpakt vlees, maar wordt uitgebreid naar onder meer vers vlees bij de slager of op markten.

Leestijd : 1 min

De nieuwe Duitse verplichting omvat alle niet-voorverpakte vlees van schapen, geiten, gevogelte en varkens, zowel vers als gekoeld en diepgevroren.

Verlengstuk van Europese politiek

Het Duitse ministerie van Landbouw zegt dat de nieuwe verplichting een verlengstuk is van de Europese Farm-to-Fork-strategie. De Europese Commissie vraagt om herkomstbepalingen in te voeren voor onder meer melk, konijnenvlees en wild, rijst, bepaalde deegwaren, aardappelen en tomaten (in bepaalde bereidingen met tomaten). Duitsland steunt de strategie van de Europese Commissie om de herkomstaanduiding met nog meer producten uit te breiden.

Ook in restaurants

Op eigen initiatief wil Duitsland de herkomstaanduiding ook nog invoeren voor alle vlees dat niet thuis wordt geconsumeerd (restaurants, snackbar, catering,,…).

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken