Startpagina Akkerbouw

Bescherming voor Cavendish, de banaan althans

Wetenschappers denken een zeer belangrijke bananensoort te kunnen beschermen tegen een vernietigende schimmel.

Leestijd : 1 min

Ze hebben tegen de Panamaziekte resistente bananen van de soort Cavendish ontwikkeld door middel van genetische aanpassingen, zo meldt de universiteit van Wageningen. Dit Nederlandse instituut stond de verantwoordelijke Australische onderzoekers bij.

Gert Kema, hoogleraar in Wageningen, spreekt van een absolute doorbraak. "Maar het is slechts het begin. De volgende stap is om te zorgen voor meer variatie in de bananenproductie."

"Alle moderne bananen zijn klonen van elkaar, er is nauwelijks variatie. En dat maakt de sector zeer kwetsbaar", legt de universiteit verder uit. Door de wereldwijde monocultuur van Cavendishbananen kan de voor de ziekte verantwoordelijke schimmel zich gemakkelijk verspreiden.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken