Startpagina Akkerbouw

Waalse biolandbouw verliest voor het eerst in ruim 20 jaar terrein

De sector van de biolandbouw in Wallonië heeft het voorbije jaar terrein verloren, voor het eerst in meer dan twintig jaar, zo blijkt uit cijfers van de vzw Biowallonie.

Leestijd : 2 min

Zowel het aantal producenten die het biocertificaat mogen dragen nam af, als de landbouwoppervlakte bestemd voor biologische productie.

Eind 2022 telde het zuiden van het land 2.010 producenten met een biolabel. Definitieve cijfers voor 2023 zijn er nog niet, maar het aantal zou onder de symbolische grens van 2.000 zijn gezakt. “Het gaat om de eerste daling sinds 2003”, zegt de directeur van Biowallonie, Philippe Grogna.

Beter evenwicht vraag en aanbod

Als verklaring wordt verwezen naar de oorlog in Oekraïne, waardoor de productiekosten fors zijn gestegen en bioboeren moeite hebben om rendabel te blijven. Daarnaast houdt ook de consument de vinger op de knip door de sterk gestegen inflatie.

De vzw wijst ook naar de hoge marges die de winkelketens aanrekenen voor bioproducten, zoals bleek uit een analyse een jaar geleden. Sindsdien is de situatie genormaliseerd.

Tot slot wijst Biowallonie op de explosie van biolandbouw in Frankrijk, waardoor heel wat goedkope import naar ons land stroomt. De sector pleit voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod, door vooral dat eerste aan te wakkeren. De consument zou meer ‘lokaal’ moeten kopen, klinkt het.

Voor 2024 verwacht de vzw een stabilisatie, en vanaf volgend jaar weer groei voor de Waalse biolandbouw. Enkele sectoren zoals de biologische wijnbouw, klein fruit of vlasteelt zijn alvast veelbelovend.

Belga/ThD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken