Startpagina Actueel

Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers & imkers dragen bij aan een biodivers landschap

De twaalfde editie van de groepsaankoop plantgoed, bloemenzaad en nestkasten van de Provincie Oost-Vlaanderen leverde 280 bestellingen op. Met deze actie blijft de provincie inzetten op biodiversiteit in het landbouwlandschap.

Leestijd : 2 min

Van de 280 deelnemers aan de groepsaankoop waren er 246 landbouwer en 34 imker. 14.694 stuks inheems plantgoed (bosgoed, bomen, struiken en klimplanten) werden besteld door 167 deelnemers. 200 zakken (gratis) bloemenzaad met meerjarige soorten en 200 zakken met één- en tweejarigen zijn samen goed voor afgerond 30 ha bloemenpracht. Voorts werden 100 boerenzwaluwkommen, 34 nestkasten voor mussen en 39 voor de steenuil verdeeld.

"Inheemse bomen, struiken, heggen en hagen zijn belangrijke landschapselementen en dragen bij aan een meer natuurlijke omgeving in de buurt van landbouwbedrijfsgebouwen. Via de groepsaankoop werden land- en tuinbouwers en imkers gestimuleerd om effectief aan te planten", zegt gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Leentje Grillaert.

Oost-Vlaanderen maakt al 30 jaar beplantingsplannen voor land- en tuinbouwers. Om dit te vieren kreeg elke besteller een paal om de hoogstambomen aan vast te maken.

Biodiversiteit stimuleren

Bloemenzaad wordt steeds vaker uitgezaaid aan de randen van akkers of in hoekjes die moeilijk bereikbaar zijn. Deze bloemrijke akkerranden zorgen voor meer biodiversiteit in het landbouwlandschap. Ze trekken insecten en vogels aan en dragen bij aan een betere bestuiving van gewassen en aan natuurlijke plaagbestrijding. Ook mensen appreciëren kleur en variatie in het landschap.

De steenuil, mus, en boerenzwaluw zijn diersoorten die vaak te vinden zijn in de buurt van landbouwbedrijven. Ze zorgen voor een natuurlijke bestrijding van insecten, maar vinden moeilijk onderdak in hedendaagse stallen en loodsen. Door nestkasten te plaatsen, creëren landbouwers extra nestgelegenheid en schuilplaatsen.

De nestkasten voor mussen en steenuilen zijn gemaakt door de studenten van Richtpunt Campus Eeklo; de boerenzwaluwkommetjes door Pro Mente vzw.

Provincie Oost-Vlaanderen

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken