Startpagina Actueel

Verdeelde EVP kan goedkeuring strengere industriële emissienormen niet tegenhouden

In het Europees Parlement is dinsdag 12 maart de herziening van de richtlijn over industriële emissies goedgekeurd. Omdat ook grote varkens- en pluimveebedrijven in het toepassingsgebied van de richtlijn vallen, stemde de Europese Volkspartij (EVP) verdeeld.

Leestijd : 2 min

De bedoeling van de richtlijn is de schadelijke uitstoot van industriële installaties zo veel mogelijk te beperken door voor de sectoren die in de tekst opgenomen zijn de strengst mogelijke emissieniveaus vast te stellen. Het politieke akkoord over de richtlijn dat het Parlement eerder met de EU-lidstaten bereikte, is dinsdag goedgekeurd met 393 stemmen voor, 173 tegen en 49 onthoudingen.

Niet alleen zullen door die wetgeving de emissienormen voor de industrie strenger worden, er komen ook milieuprestatiedoelstellingen voor waterverbruik om waterschaarste te bestrijden. Tevens wordt ingezet op minder afval en op een efficiënter gebruik van hulpbronnen, energie en grondstoffen.

Varkenshouderijen en pluimveebedrijven

Tijdens de onderhandelingen over de richtlijn kwamen het Europees Parlement en de lidstaten overeen om rundveebedrijven uit de lijst met betrokken sectoren te halen. Grote varkenshouderijen en grote pluimveebedrijven vallen wel nog steeds in de scope.

Over de toepassing op de landbouwsector was de EVP-fractie (met 178 zetels de grootste in het halfrond) tot op het laatste moment verdeeld. Volgens een betrokkene wilde ‘een steeds harder wordende’ landbouwvleugel ook varkens en pluimvee uit de tekst halen en zo het akkoord openbreken, maar dat is dus niet gebeurd.

Het stemresultaat legde de verdeeldheid bloot: de meeste EVP'ers blijken het politieke akkoord nog steeds te steunen, maar een aanzienlijk deel - onder wie fractieleider Manfred Weber - stemde tegen. Bij cd&v stemden Tom Vandenkendelaere en Cindy Franssen vóór de tekst. “Onder druk van het Parlement zijn we erin geslaagd om rundvee eerder al uit het toepassingsgebied van deze wetgeving te halen en de drempels voor varkens en pluimvee opnieuw hoger te leggen. Dat is niet meer dan normaal”, verdedigt Vandenkendelaere zijn stem. “Onze Vlaamse familiebedrijven in de veehouderij kunnen we niet over dezelfde kam scheren als grote industriële spelers.”

Twee andere Belgische leden van de EVP - Benoît Lutgen van Les Engagés en Pascal Arimont van de Duitstalige CSP - zagen geen graten in het wegstemmen van het akkoord met de lidstaten, maar beten dus in het stof.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken