Startpagina Klimaat

Waalse boer daagt TotalEnergies voor de rechter: eerste zaak tegen multinational

Hugues Falys, een boer uit Lessenbos (Bois-de-Lessines) in de provincie Henegouwen, zal TotalEnergies voor de rechter in Doornik dagen voor de rol die de Franse oliemaatschappij speelt in de klimaatverandering.

Leestijd : 2 min

Het is de eerste klimaatzaak tegen een multinational in België, meldt de milieuorganisatie Greenpeace woensdag. Greenpeace, FIAN en La Ligue de droits humains komen vrijwillig tussen in de zaak, met steun van Klimaatcoalitie en de Internationale Federatie voor de Mensenrechten.

“De klimaatcrisis heeft een enorme impact op mij en mijn boerderij. Extreem weer zoals droogte of hevige regen zorgt ervoor dat ik veel minder opbrengst heb, het geeft ook extra werk en stress door de onzekerheid. Om nog te zwijgen over de verstoorde oogstkalender”, zegt Falys. “Ons beroep is nauw verbonden met het klimaat. De toekomst is heel onzeker voor ons boeren.”

Total op de hoogte van haar klimaatimpact

TotalEnergies is de grootste raffinaderij en distributeur in ons land. De multinational ‘is een van de 21 fossiele brandstofbedrijven die verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen’, zegt Greenpeace.

Het is bewezen dat de oliemaatschappij al sinds de jaren 70 op de hoogte is van haar impact op het klimaat, maar de multinational hield volgens de milieuorganisatie decennialang twijfels in stand over de oorsprong van de klimaatverandering om beleid te vertragen. Dat heeft desastreuze gevolgen voor klimaat, landbouw, voeding en milieu, zeggen de ngo's.

Zij vinden dat TotalEnergies ter verantwoording moet worden geroepen en moet afstappen van fossiele brandstoffen. Zij willen dat TotalEnergies een geloofwaardig transitieplan aanneemt, met een investeringsstop in projecten voor fossiele brandstoffen, een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 60% tegen 2030 en een vermindering van de olie- en gasproductie met 75% in 2040.

FUGEA steunt Falys

Dit eist ook landbouwer Falys bij de rechter. Daarnaast wil hij ‘erkenning krijgen van de impact van klimaatverandering op boeren en compensatie verkrijgen voor de geleden schade van klimaatverandering’, aldus een persbericht van Waalse landbouworganisatie FUGEA. Die steunt Falys, die directeur en woordvoerder van de organisatie is, ook in zijn strijd tegen Total Energies.

“FUGEA pleit voor een transitie in het landbouw- en voedselsysteem. Dit gebeurt al op onze boerderijen, zoals die van Hugues Falys”, zegt FUGEA in een persbericht. “Maar om te verbeteren, moeten we gesteund worden, zoals we al aangaven tijdens onze mobilisaties begin dit jaar. Het is onaanvaardbaar dat de last van de overgang alleen op de schouders van de boeren terechtkomt. Het doel van deze actie is om de grote bedrijven hun verantwoordelijkheid te laten nemen en hen te dwingen om klimaatveranderingsplannen aan te nemen die in lijn zijn met de 1,5°C-doelstelling van de akkoorden van Parijs.”

Belga/ThD

Lees ook in Klimaat

Meer artikelen bekijken