Startpagina Groenten

20.000 leerlingen telen witloof met witloofbox

De provincie Vlaams-Brabant verdeelt vandaag een 1000-tal witloofboxen aan scholen en initiatieven van buitenschoolse kinderopvang (IBO). Meer dan 20.000 kinderen maken zo op een speelse manier kennis met deze streekgroente.

Leestijd : 2 min

Voor het achtste jaar op rij gaan de scholen aan de slag met de gratis witloofbox van de provincie Vlaams-Brabant. Deze box bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs en na drie tot vier weken kunnen ze hun witte kropjes oogsten en proeven.

'Zo maken opnieuw 20.000 kinderen kennis met dit lekker en gezond streekproduct uit Vlaams-Brabant', zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. 'Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers maar kinderen durven er al eens hun neus voor op te halen. Ze hebben immers meer smaakpapillen en de wat bittere smaak van witloof schrikt hen af. Maar dankzij de witloofbox is witloof niet enkel meer voor de durvers. Door de groente zelf te telen, leren de kinderen witloof waarderen. En wat je zelf teelt, dat smaakt'.

De witloofbox is een groot succes. De voorbije zeven jaren verdeelde de provincie liefst 6.397 witloofboxen. Daarmee teelden en proefden al 133.307 kinderen dit Vlaams-Brabantse witte goud.

Witlooffeestje met kinderkok

Maken de leerlingen een heerlijk, warm witloofgerecht voor Music For Life of organiseren ze een kerstfeestje met Wimmeke’s witloof? Dan maken ze kans op een waardebon van 30 euro of een bezoek van een kinderkok die hen begeleidt tijdens een educatieve workshop.

Tattoo Wimmeke Witloof

Dit jaar pakt de provincie Vlaams-Brabant uit met een hippe tattoo ‘Superproever’. Thuis kunnen de leerlingen pronken met hun tattoo en brengen zo hun ervaringen als superproever mee tot in de huiskamer.

Overzicht verspreiding witloofboxen

De leerkrachten komen hun witloofboxen afhalen op woensdag 22 november tussen 14 en 16 uur op volgende verdeelpunten:

Aarschot - Stedelijk Museum, Elisabethlaan 103

Beersel - Provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100

Diest - Provinciedomein Halve Maan-Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, Omer Vanaudenhovelaan 48

Herent - Proefcentrum Herent, Blauwe Stap 25

Kampenhout – Witloofmuseum, Leuvensesteenweg 22

Merchtem - Bedrijf LV Vanderstraeten, Koeweidestraat 25

Roosdaal – Proefcentrum Pamel, Molenstraat 26

Tienen – PISO, Alexianenweg 2Zoutleeuw - Provinciedomein Het Vinne – Bezoekerscentrum, Ossenwegstraat 70

Provincie Vlaams-Brabant

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken