Startpagina Mechanisatie

Tweede dealerday, opnieuw een succes

Fedagrim en Thomas More Geel organiseerden met de steun van Fedecom een tweede editie van de Dealerday midden maart in Geel.

Leestijd : 3 min

Tractordealers, landbouwmechanisatiebedrijven, leerkrachten uit het land-en tuinbouwonderwijs kwamen met de studenten van de landbouw en landbouwmechanisatierichting samen voor dit event rond precisielandbouw.

Speciaal aan deze editie was de aanwezigheid van Climmar de Europese dealerfederatie en ook 2 Nederlandse scholen en een 10-tal Nederlandse landbouwmechanisatiebedrijven. Samen waren er 150 deelnemers aan de verschillende sessies. Het evenement werd dan ook georganiseerd onder het label van het Belgisch Europees voorzitterschap.

De voormiddag werd ingezet door het Finse EPEC. Dit is een bedrijf dat de informatica levert om een machine met Isobus aan te sturen. Zij brachten een overzicht van de programmatuur en de mogelijkheden om PLC sturingen op Isobus toe te passen. Verder was Ilvo ook vertegenwoordigd met een workshop rond data en dealerships. Daar is nog veel stof tot nadenken over welke rol dealers hebben in de Agri Data Space. Flanders Make was ook aanwezig, zij voorzagen een workshop rond de remote supportmogelijkheden. Met VR-brillen maar ook met de smartphone zijn er verschillende mogelijkheden voor technische support vanop afstand te bieden.

Jobdate

Tijdens de middag was er terug een heuse Jobdate. Deze succesformule werd hernomen van de vorige editie. Laatstejaarsstudenten hadden hun CV voorbereid voor een gesprek met toekomstige werkgevers. Via deze speeddate maakten ze kennis met de bedrijven. Een zeer interessante sollicitatie-oefening die bovendien zorgde voor vruchtbare contacten tussen de studenten en het werkveld. Zo bewijst Hans Heylen van Gea: “Ik heb hier vandaag 2 jobstudenten kunnen vastleggen. Na hun vakantiejob gaan we zeker de samenwerking eens evalueren en bekijken we of er een verdere samenwerking mogelijk is.”

Na al deze contacten was het tijd voor nieuwe sessies. Agco stelde haar mixed fleet solutions voor. Jalaco agri en Coysman deelden hun ervaringen hoe zij praktisch aan de slag gaan met de precisielandbouwtools. Ten slotte voorzag het International Office van Thomas More nog een interessante workshop omtrent het opzetten van internationale stages.

Belang van lokale productie

Als afsluiter nam Bram Van Hecke het woord in naam van Jo Brouns die zich moest verontschuldigen. Hij was heel blij een enthousiaste groep jongeren en professionelen te zien. Hij benadrukte het belang van de lokale productie en wees erop dat de landbouwsector dankzij precisietechnologieën een grote stap vooruit zet. Thomas More werd aan het slot onverwacht in de bloemen gezet. Fedagrim bedankte Thomas More voor het 15-jarige bestaan van de afstudeerrichting landbouwmechanisatie.

Fedagrim en Thomas More blikken met een tevreden gevoel terug op deze inspirerende dag.

Hans Verstreken, coördinator federatiewerking Fedagrim: “Ik ben blij om te zien dat we studenten en het werkveld met elkaar in contact kunnen brengen. Er zijn hier vandaag ook weer enkele zaadjes geplant om nieuwe technologieën verder uit te rollen in het lessenpakket. Zeer fijn dat we hiermee een essentiële opleiding een ruggensteun kunnen geven.”

Kris Michiels docent Thomas More: “Het was een zeer leerrijke dag, ook voor mij als docent. We krijgen zo de laatste technologie aangeboden.”

Fedagrim

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken