Startpagina Actueel

Versoepelingen en vereenvoudigingen in het GLB

Complexe regelgeving en hoge administratieve lasten zijn een belangrijke bezorgdheid van onze landbouwers, zo bleek op de recente boerenprotesten. “Binnen onze bevoegdheid van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn we daarom met de landbouworganisaties aan de slag gegaan om de regels te vereenvoudigen. Deze vereenvoudigingen gaan nog dit jaar in voege”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

In 2024 moet een landbouwer geen deel van zijn gronden meer braak laten liggen. Europa voorziet deze uitzondering en Vlaanderen maakt daar gebruik van. Het huidige Europese kader beperkt deze afwijking tot 1 jaar. Landbouwers kunnen in 2024 hierdoor ook aan deze verplichting voldoen door 4% van hun bouwland volledig in te vullen met vanggewassen. Dit is een belangrijke versoepeling die de Vlaamse regering in de week van 18 maart goedkeurde. Ook serrebedrijven zijn onder welbepaalde voorwaarden voortaan vrijgesteld van de regels rond niet-...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

De horizon van de boeren ligt verder dan 9 juni

Verkiezingen Het is een understatement te zeggen dat de verkiezingskoorts stijgt. Welke partijen nemen het nu écht op voor de landbouwsector wilde Boerenbond weten. Een debat met 7 politieke kopstukken op 16 mei in het Brusselse Theater Vaudeville moest dit duidelijk(er) maken. En wat blijkt… in de aanloop van de verkiezingen zetten álle politieke partijen onze voedselproductie wat hoger op het belangenlijstje.
Meer artikelen bekijken