Startpagina Actueel

Versoepelingen en vereenvoudigingen in het GLB

Complexe regelgeving en hoge administratieve lasten zijn een belangrijke bezorgdheid van onze landbouwers, zo bleek op de recente boerenprotesten. “Binnen onze bevoegdheid van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn we daarom met de landbouworganisaties aan de slag gegaan om de regels te vereenvoudigen. Deze vereenvoudigingen gaan nog dit jaar in voege”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

Leestijd : 2 min

In 2024 moet een landbouwer geen deel van zijn gronden meer braak laten liggen. Europa voorziet deze uitzondering en Vlaanderen maakt daar gebruik van. Het huidige Europese kader beperkt deze afwijking tot 1 jaar. Landbouwers kunnen in 2024 hierdoor ook aan deze verplichting voldoen door 4% van hun bouwland volledig in te vullen met vanggewassen. Dit is een belangrijke versoepeling die de Vlaamse regering in de week van 18 maart goedkeurde. Ook serrebedrijven zijn onder welbepaalde voorwaarden voortaan vrijgesteld van de regels rond niet-productieve arealen (NPE).

Misschien ook komende jaren

“Deze belangrijke aanpassing geldt nu voor het campagnejaar 2024, maar tegelijk blijven we natuurlijk op Europees niveau werken aan structurele ingrepen die ook de komende jaren ervoor zorgen dat onze landbouwers ten volle gebruik kunnen maken van hun gronden. In het landbouwakkoord van 15 februari hebben we daarbij afgesproken dat we die structurele versoepelingen integraal zullen omzetten naar Vlaamse regelgeving. Dat gelijke speelveld is namelijk cruciaal voor onze Vlaamse landbouwers”, zegt Brouns.

Binnen de conditionaliteit – dat zijn de voorwaarden die gelden om van areaal- of diergebonden steun te kunnen genieten – worden enkele verplichtingen aangepast. Zo is de datum vanaf wanneer winter-voorploegen wordt toegestaan in landbouwstreek Polders en Duinen vervroegd naar 1 oktober (in plaats van 15 oktober). “Dit moet de landbouwers de gevraagde flexibiliteit bieden om onder de beste omstandigheden de veldwerkzaamheden uit te voeren. De bijkomende flexibiliteit die Vlaanderen vroeg in verband met die data wilde de Europese commissie voorlopig niet aanvaarden”, stelt Brouns.

“De verschillende Vlaamse ecoregelingen versoepelen we om de werkbaarheid te verhogen. Zo zijn een aantal regelingen voortaan ook mogelijk bij blijvende teelten; het gaat dan om de maatregel om het koolstofgehalte te verhogen bv. door stalmest op te voeren en bufferstroken waarbij graskruiden- of bloemenmengsels worden ingezaaid. De voorwaarden over de samenstelling van die mengsels worden ook vereenvoudigd en minder strikt”, meldt Brouns.

Mechanische onkruidbestrijding

Specifiek voor bioboeren worden de voorwaarden om de ecoregeling ‘mechanische onkruidbestrijding’ aan te vragen sterk vereenvoudigd. De maatregelen ‘eenjarige eiwitteelten’ is makkelijker toegankelijk gemaakt voor alle landbouwers.

Ook een aantal steunbedragen worden opgetrokken. Voor de ecoregeling ‘voortzetting biologische landbouw’ is de vergoeding voor de eerste 5 hectaren van het landbouwbedrijf verhoogd van 200 naar 300 euro per ha. De vergoeding voor de ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ wordt verdrievoudigd naar 0,10 tot 0,24 euro per dier en per dag. Wie van de ecoregeling ‘niet-kerende bodembewerking’ gebruikt maakt, zal dan weer 86 euro steun per hectare krijgen.

FVDL

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken