Startpagina Aardappelen

Is een aardappel een groente of niet?

Mogen aardappelen nog steeds gezien worden als een groente? Daarover is in de Verenigde Staten een politiek debat aan de gang.

Leestijd : 2 min

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten, de aardappellobby en de Congresleden kibbelen al jaren over de classificatie van het zetmeelrijke voedsel. Die classificatie is namelijk onder andere bepalend voor de toekenning van overheidssubsidies.

Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw aten de Amerikanen in 2019 gemiddeld 22 kg aardappelen per jaar, waarvan ongeveer de helft in de vorm van diepvriesproducten zoals frieten. Voorstanders van de schrapping uit de categorie groenten spreken over een kwestie van volksgezondheid, aangezien meer dan 4 op de 10 volwassen Amerikanen overgewicht hebben. “Aardappelen zijn rijk aan kalium, calcium en vitamine C”, werpen 14 Amerikaanse senatoren echter op in een brief die werd verstuurd aan de ministers van Landbouw en Volksgezondheid.

“Een verandering in classificatie zou consumenten, horeca en producenten in de war brengen”, aldus senatoren uit onder meer Idaho, Maine en Oregon, stuk voor stuk staten met een belangrijke aardappelproductie.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Landbouw laat tegenover de krant The Hill alvast weten dat er geen sprake is van een overweging om de classificatie te veranderen. De soep wordt dus wellicht niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Het debat doet terugdenken aan de poging van de regering van president Ronald Reagan om ketchup als groente te classificeren in Amerikaanse schoolmaaltijden. De publieke verontwaardiging zorgde er echter al snel voor dat het project in de koelkast werd gestopt.

Belga

Lees ook in Aardappelen

UGent zet drones en AI in tegen aardappelziekte

Aardappelen Door de inzet van ultra-hoge-resolutie dronebeelden in combinatie met AI, is er een nieuwe methode ontwikkeld voor de vroege detectie van Alternaria, een schimmelziekteverwekker die aanzienlijke schade aan aardappelgewassen kan aanrichten door de bladeren, stengels en soms zelfs de knollen te infecteren. Deze doorbraak markeert een significante vooruitgang in precisielandbouw, waarmee telers gerichter en efficiënter kunnen ingrijpen, resulterend in gezondere gewassen en een duurzamere landbouwpraktijk.
Meer artikelen bekijken