Startpagina Veeteelt

Brusselse regering stelt stemming over wetboek Dierenwelzijn opnieuw uit

De Brusselse regering heeft donderdag 28 maart opnieuw het agendapunt rond het wetboek Dierenwelzijn uitgesteld. De meerderheidspartijen hebben naar verluidt aan de voorzitter van de Brusselse PS-federatie Ahmed Laaouej gevraagd om samen te zitten om de situatie te deblokkeren.

Leestijd : 2 min

Woensdag 27 maart had het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) laten weten dat er geen enkel probleem bestaat om de tekst in zijn huidige vorm voor te leggen aan het parlement als die goedgekeurd kan worden door de meerderheidspartijen. Vorige week, toen de stemming over de tekst ook al werd uitgesteld, klonk het bij bronnen dat PS terughoudend zou zijn om de tekst te bespreken in het parlement.

“Maar de minister-president constateert dat er geen engagement is van alle groepen van de meerderheid rond amendementen die zouden worden ingediend over ritueel slachten. Rudi Vervoort wil niet dat de meerderheid verscheurd wordt rond deze kwestie op enkele weken van de verkiezingen. En hij wil ook niet dat kwesties die op communautair vlak voor verdeeldheid zorgen opnieuw centraal staan tijdens het publieke debat, zoals tijdens de campagne van 2019”, klinkt het nog binnen de entourage van de minister-president. Hij herhaalt ook dat het parlement in 2022 gestemd had tegen verdoofd slachten, ook de partij die een tekst had ingediend om onverdoofd slachten te verbieden (DéFI).

“Vandaag moet de tekst over het Brussels wetboek Dierenwelzijn beantwoorden aan het meerderheidsprincipe. En jammer genoeg zijn bepaalde partijen niet in staat om garanties te bieden in verband met het respecteren van dat principe”, klinkt het nog. Meerderheidspartij Ecolo had donderdagochtend 28 maart nog opgeroepen om het wetboek ter stemming voor te leggen binnen de regering, maar dan zonder amendement. De partij wil zo vermijden dat de meerderheidspartijen de tekst proberen aan te passen wanneer die voorligt in het parlement en voort te gaan op de elementen waarover consensus is.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken