Startpagina Akkerbouw

Watersnood van november 2023 erkend als ramp

De Vlaamse regering erkent de overstromingen van in november 2023, met name in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, als ramp.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse regering kan de impact van uitzonderlijke weerfenomenen, zoals extreme droogte of wateroverlast, erkennen als ramp. Dat gebeurt na het inwinnen van de nodige adviezen van bijvoorbeeld het KMI.

Bij een erkenning als ramp kunnen getroffen landbouwers gedurende een bepaalde periode een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds. In oktober en november 2023 kampte Vlaanderen op verschillende plaatsen, vooral in West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen, met ernstige wateroverlast. Op basis van een onderzoek van het Vlaams Rampenfonds heeft de Vlaamse regering nu beslist de overstromingen te erkennen als ramp.

Voor de periode 5 tot en met 22 november gaat het om de gemeenten Alveringem, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lo-Reninge, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke.

Specifiek voor de periode van 14 en 15 november gaat het ook om de gemeenten Affligem, Lede, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Wichelen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken