Startpagina Pluimvee

Bite Back voerde actie tegen het vergassen van eendagskuikens

Dierenrechtenorganisatie Bite Back voerde zaterdag 30 maart in aanloop naar Pasen in Hasselt een ‘paasactie’ tegen het vergassen van miljoenen eendagskuikens.

Leestijd : 1 min

Volgens Bite Back worden jaarlijks 24 miljoen eendagskuikens in Vlaanderen gedood. De eierenconsumptie kent tijdens de paasperiode immers een piek. Bite Back wil een verbod op het doden van eendagshaantjes.

“Zowel Europa, als Vlaanderen schoven resoluties om deze wanpraktijk te stoppen op de lange baan en dat in tegenstelling tot Wallonië, Duitsland en Frankrijk”, vertelt Anthe Lainé van Bite Back. In Hasselt vroegen de activisten aandacht voor de miljoenen eendagskuikens die in de eierenindustrie gedood worden. Tijdens de vreedzame sensibiliseringsactie gaven activisten voorbijgangers uitleg over eendagskuikens, leghennen en plantaardige alternatieven voor eieren.

Per dag gaat het in Vlaanderen om 65.000 kuikens die met CO2 vergast worden. Omgerekend zijn er dat 45 per minuut. In de Europese Unie worden elk jaar 330 miljoen kuikens vergast of levend versnipperd, omdat mannelijke kuikentjes in de eierenindustrie geen economisch nut hebben.

Elders bestaan al technieken rond geslachtsbepaling, als het kuiken nog in het ei zit, maar in Vlaanderen zijn die er nog niet.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken