Startpagina Pluimvee

Vogelgriep in Oud-Heverlee

Het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus is vandaag bevestigd bij een wilde zwaan, gevonden in Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant). Deze vondst bevestigt dat het risico van vogelgriep nog steeds niet afgenomen is. Het FAVV herinnert er alle vogel- en pluimveehouders dan ook aan om de verplichte maatregelen, die moeten helpen om hun dieren te beschermen tegen deze ziekte, nog steeds correct toe te passen.

Leestijd : 2 min

Minister van Landbouw Willy Borsus riep onmiddellijk op tot verdere alertheid. “Terwijl het H5N8-virus op 1 februari nog werd ontdekt bij een hobbyhouder, betreft het nu het eerste geval bij wilde vogels in ons land. Dit toont aan dat het risico op besmetting nog steeds aanwezig is en dat de maatregelen bedoeld om de dierengezondheid in alle houderijen te beschermen nog steeds nodig zijn. Ik moedig dan ook alle houders aan om deze maatregelen nog steeds strikt toe te passen. Ik herinner er ook aan dat er in de afgelopen maanden in Europa al honderden besmettingen zijn gemeld in alles samen 27 landen.”

Heel Europa

Het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus circuleert al sinds einde oktober 2016 in bijna heel Europa. Het is een bijzonder agressief virus dat veel ziekte en sterfte veroorzaakt, zowel bij wilde als bij gehouden vogels.

Risico blijft hoog

Vandaag werd dit virus door het nationale referentielaboratorium CODA aangetoond bij een wilde zwaan, die dood aangetroffen werd in een vijver in Oud-Heverlee. Hoewel het de eerste keer is dat het virus bij wilde vogels in ons land wordt gevonden, staat deze vondst zeker niet alleen. Ook in de omringende landen werden er in de afgelopen weken nog een behoorlijk aantal gevallen vastgesteld bij wilde vogels. Aangezien wilde vogels zich gemakkelijk over tientallen en zelfs honderden kilometers kunnen verplaatsen onder druk van de koude of gebrek aan voedsel, blijft het risico op besmetting van gehouden vogels en pluimvee dus bijzonder hoog.

Ter herinnering: drie weken geleden, op 1 februari, werd een eerste besmetting met dit virus ontdekt in ons land, bij een houder van siervogels in Lebbeke (Oost-Vlaanderen). Zijn vogels werden besmet door direct contact met besmette wilde watervogels.

Blijf verplichte maatregelen volgen

Er worden naar aanleiding van de besmetting in Oud-Heverlee geen nieuwe maatregelen genomen. Wel roept het Voedselagentschap nogmaals alle houders op om alle verplichte maatregelen vol te houden, hoe lastig deze soms ook zijn voor de dieren. Deze maatregelen zijn in de eerste plaats bedoeld om contacten tussen gehouden vogels en wilde vogels zoveel als mogelijk te verhinderen en zo een besmetting, die steeds gepaard gaat met veel dierenleed, te voorkomen.

Ter herinnering

In het hele land moeten alle vogels en pluimvee, inbegrepen duiven en loopvogels (struisvogels, emoes, nandoes...) van hobbyhouders (particulieren, amateurs) en professionele houders opgehokt worden. Het opsluiten van de dieren in hun hok is overigens niet de enige manier om hen af te schermen; ook het houden in open lucht onder netten is toegelaten. Deze beide manieren zijn de enige werkbare om het risico op besmetting gedurende langere tijd zo klein mogelijk te houden.

Bron: FAVV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken