Startpagina Pluimvee

Ophokplicht voor pluimvee stopt op 6 april

Professionele pluimveehouders en geregistreerde hobbyhouders zijn vanaf zaterdag 6 april niet langer verplicht om hun pluimvee en andere vogels op te hokken.

Leestijd : 3 min

De versoepeling komt er omdat de sanitaire toestand inzake vogelgriep in ons land de jongste maanden gunstig geëvolueerd. Zo werd dit jaar nog geen enkele besmetting vastgesteld bij pluimveehouderijen en particuliere houders. Ook bij wilde vogels is de viruscirculatie sterk afgenomen. Een gelijkaardige verbetering wordt ook in de buurlanden vastgesteld. Bepaalde maatregelen kunnen daarom opnieuw worden versoepeld. Voor particuliere houders was er geen ophokplicht van kracht.

Waakzaamheid blijft volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) nodig. Het vogelgriepvirus circuleert nog steeds onder wilde vogels in ons land. Er wordt verwacht dat het virus net als vorig jaar de hele zomer aanwezig zal blijven.

Resterende maatregelen

Door de gunstige ontwikkeling van de sanitaire toestand kunnen de maatregelen die werden ingevoerd door de federale minister van Landbouw David Clarinval worden versoepeld. Hoewel de periode van verhoogd risico behouden blijft, zijn volgende veranderingen in de maatregelen van toepassing vanaf 6 april:

Het is niet langer verplicht voor professionele houders en geregistreerde hobbyhouders om hun pluimvee en vogels op te hokken. Voor particuliere houders was er geen ophokplicht van kracht.

Het is niet langer verplicht om pluimvee en vogels binnen of onder netten drinken te geven. Het blijft voor alle houders wél verplicht om binnen of afgeschermd (onder netten) te voederen.

Het is niet langer verboden om onbehandeld oppervlaktewater te gebruiken bij pluimvee en vogels.

Het verhoogde toezicht bij commerciële pluimveebedrijven en de huidige bepalingen met betrekking tot het uitlaadverbod van slachtkippen blijven behouden.

Hoewel het dus niet langer verplicht is om pluimvee of vogels op te hokken of af te schermen met netten, raadt het FAVV nog steeds sterk aan om pluimvee met buitenbeloop preventief af te schermen met netten om op die manier het contact met wilde vogels te vermijden.

Vogelgriep in België in cijfers

In 2023 werden bij pluimveebedrijven in ons land 8 haarden van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Daarnaast werd het virus ook vastgesteld bij 11 particuliere houders. Dit jaar werden nog geen besmettingen vastgesteld op Belgische houderijen of bij particuliere houders. Wel werden in januari2 besmettingen bij wilde vogels vastgesteld in het westen van het land. Het FAVV volgt de evolutie op de voet.

De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) keurde op 22 maart de Belgische zelfverklaring van de ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij pluimvee goed. Dit betekent dat België sinds 26 januari 2024 officieel vrij is van hoogpathogene vogelgriep. Door het herstel van onze ziektevrije status is het mogelijk dat handelsembargo’s door andere landen worden opgeheven en dat onze export van pluimvee en pluimveeproducten wordt hersteld.

Preventieve maatregelen hebben nut

“Europa wordt al sinds eind 2020 geconfronteerd met een golf van besmettingen door hoogpathogene vogelgriepvirussen van het type H5. We hebben altijd veel aandacht besteed aan de bescherming van houderijen en daarom heb ik bij de aanvang van deze problematiek een periode van verhoogd risico voor vogelgriep ingeroepen. Deze preventieve maatregelen zijn nuttig geweest om onze pluimveestapel beter te beschermen tegen deze virussen”, stelt federaal minister van Landbouw David Clarinval.

FAVV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken