Startpagina Actueel

Europese landbouwministers proeven van Belgische landbouwproducten in putje Haspengouw

Europese landbouwministers en andere delegaties bezochten een veehouderij in Luik en het Proefcentrum Fruitteelt, en proeven van Belgische landbouwproducten in Sint-Truiden voorafgaand aan de informele landbouwraad op 9 april.

Leestijd : 2 min

“Voorafgaand aan hun informele bijeenkomst morgen bezoeken de EU-ministers van Landbouw lokale boeren en onderzoeksfaciliteiten om meer over hun producten te leren”, zegt het Belgisch voorzitterschap van de Raad, die de culturele uitstappen organiseert, op X. “De ministers zullen bespreken hoe we onze boeren kunnen blijven steunen, in het bijzonder tijdens deze uitdagende tijden.”

Ook EU-commissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski was van de partij. “Ik kijk ernaar uit om vandaag boeren de plattelandsgemeenschap in Vlaanderen en Wallonië te ontmoeten. Voorafgaand aan de informele AGRIFISH bijeenkomst morgen is dit een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met lokale ervaringen en lokale producten te leren kennen.”

Boerderijbezoek

In de voormiddag bezochten ze maandag 8 april veehouderij Laruelle in Faimes (Luik), die al 3 generaties lang Belgisch witblauwe runderen houden. Die verkopen ze zowel online als in persoon in de korte keten. “Zo maximaliseren ze het rendement en de verloning van hun werk”, aldus Wojciechowski.

In de namiddag trokken de Europese beleidsmakers naar de pop-up Bloesembar in Sint-Truiden, waar ze konden proeven van lokaal geteeld fruit en groenten. Daarna bezochten ze het Proefcentrum Fruitteelt. “Het cruciale werk van het centrum combineert academisch onderzoek met praktische toepassingen en ondersteunt de productiviteit en duurzaamheid van lokale fruittelers door middel van nieuwe technologieën en innovaties”, merkte de landbouwcommissaris op X op.

Autonomie in eiwitten

Morgen (dinsdag 9 april) staat het meer officiële gedeelte van de informele landbouwraad op het programma. Dan vergaderen de landbouwministers in het Thor park in Genk. Op de agenda staat voornamelijk de Europese strategische autonomie in eiwitten.

ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken