Startpagina Bedrijfsnieuws

Biobest opent nieuwe productiefaciliteiten roofmijten

Biobest Group N.V. opende 3 april in het in bijzijn van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) en Vlaams minister van landbouw Jo Brouns (cd&v) feestelijk haar nieuwe moderne productiefaciliteiten voor roofmijten. Tegelijk onthulde de groep haar nieuwe naam, BioFirst Group, structuur en logo. CEO Jean-Marc Vandoorne maakte van de gelegenheid gebruik om een versoepeling te vragen van de Europese pesticidewetgeving voor biopesticiden.

Leestijd : 5 min

“Roofmijten zijn belangrijk als biologisch gewasbeschermingsproduct”, zegt Jan Schoovaerts van BioFirst Group. Telers zetten de mijten in om larven te eten en zo plagen te bestrijden. “De minuscule natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat het gebruik van chemische producten tot een minimum beperkt wordt.” De nieuwe faciliteiten moeten binnenkort wekelijks miljarden roofmijten produceren, ‘meer dan er sterren in het Melkwegstelsel zijn’, aldus Schoovaerts.

“Onze investering van 12 miljoen euro in deze nieuwe, hypermoderne kweekfaciliteit voor mijten met een oppervlakte van 4000 m² zal onze productiemogelijkheden enorm vergroten en op termijn plaats bieden aan 50 werknemers”, aldus Jean-Marc Vandoorne, CEO van de Biobest Group. “Dankzij onze uiterst bekwame teams en onze baanbrekende technieken voor de grootschalige kweek van mijten, staat deze nieuwe faciliteit aan de top van de innovatie. Hierdoor kunnen we de productie opschalen om nog beter aan de vraag van klanten te kunnen voldoen.”

De nieuwe productiefaciliteit draait volledig op groene energie en is vrij van fossiele brandstoffen, omdat ze beschikt over een warmtepompsysteem, luchtbehandelingskasten, een hoogwaardige warmtewisselaar voor maximale energieterugwinning en een PV-installatie die 416.000 kWh per jaar genereert. De hele CO²-uitstoot van de vestiging in Westerlo gaat met 15%, oftewel 44 ton, teruggedrongen worden door deze investeringen in groene energie.

“Duurzaamheid staat centraal bij alles wat we doen, en deze verbeteringen in energie-efficiëntie maken deel uit van onze innovatieve aanpak om de CO²-voetafdruk van de Groep tot een minimum te beperken”, aldus Vandoorne.

Van hommels naar mijten

De Biobest groep begon 37 jaar geleden in België hommels te kweken voor natuurlijke bestuiving van gewassen in glasbouw. Vandaag heeft het wereldwijd meer dan 2.800 mensen in dienst die samenwerken met telers en landbouwers in meer dan 70 landen. Naast bestuiving begon het bedrijf zich na een tijd te focussen op biologische gewasbeschermings- en gewasgezondheidsproducten. De roofmijten die in de nieuwe faciliteiten geproduceerd zullen worden, vormen een cruciaal onderdeel van het groeiend assortiment van deze bio-producten.

“Die roofmijten worden door telers over de hele wereld ingezet om economisch belangrijke plagen te bestrijden en spelen een centrale rol in de ecologisch verantwoorde productie van gezonde gewassen met een hoge opbrengst”, zegt Biobest. “Deze minuscule natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt wordt en voldoen aan de maatschappelijke vraag naar gezondere, residuvrije gewassen.”

Problemen met Europese wetgeving

Biopesticiden zijn gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong, bijvoorbeeld zwammen of schimmels, en moeten een duurzaam alternatief vormen voor conventionele chemische middelen. Het duurt jammer genoeg wel tot 10 jaar lang om deze producten te laten reguleren in de EU omdat deze dezelfde weg moeten afleggen als chemische gewasbeschermingsmiddelen. “We blijven er bij de EU-beleidsmakers op aandringen om de langdurige registratieprocessen voor biopesticiden te verkorten. Op dit moment worden onze Europese telers en landbouwers namelijk ernstig benadeeld bij het vinden van oplossingen voor de toenemende resistentie van plagen tegen conventionele pesticiden en bij het zoeken van vervangingen voor verboden middelen”, zegt CEO Vandoorne. “De registratie van biopesticiden duurt momenteel in Europa 6 tot 10 jaar, terwijl dit proces in de rest van de wereld slechts 1 tot 3 jaar in beslag neemt.”

“We zijn zeker geen vragende partij om chemische bestrijdingsmiddelen proactief te verbieden”, zegt Schoovaerts. “Maar als de aanvraagprocedure voor biopesticiden sneller kan, zal op een paar jaar het aandeel ervan vanzelf stijgen.” De reguleringsprocedures voor macro-organismen, zoals de roofmijten die in de nieuwe faciliteiten gekweekt worden, verlopen voorlopig relatief vlot, alhoewel dit ook afhankelijk is van lidstaat tot lidstaat.

Voorlopig staan er maar 4 productiecellen voor roofmijten, die in zakken gekweekt worden. Daar komen in de nabije toekomst nog eens 12 cellen bij.
Voorlopig staan er maar 4 productiecellen voor roofmijten, die in zakken gekweekt worden. Daar komen in de nabije toekomst nog eens 12 cellen bij. - Foto: ThD

“Ik ben er zeker van dat iedereen minder afhankelijk wil zijn van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Biopesticiden kunnen voor een stuk een alternatief zijn”, zei minister Jo Brouns. Hij valt de mensen van Biobest bij in hun vraag naar vlottere Europese reguleringsprocedures: “In een tijd waarin de fundamenten van de Europese samenwerking op de proef worden gesteld, is het onze verantwoordelijkheid om de strategische autonomie tot stand te brengen die nodig is om de volgende generaties Europese burgers te voeden. Als we dat op een duurzamere manier willen doen, en dat is onze plicht, dan moeten we ook onze landbouwsector de kans geven om de nodige alternatieven te ontwikkelen en toe te passen.”

Nieuwe naam en logo: BioFirst Group

Tijdens de officiële opening van haar nieuwe mijtenfaciliteiten maakte de Biobest Group van de gelegenheid gebruik om haar nieuwe bedrijfsstructuur, groepsnaam en logo te onthullen.

“Na onze recente overname van Biotrop – de Braziliaanse marktleider in biopesticiden, biostimulanten en inoculanten voor vollegrondsgroentegewassen – heeft de Biobest Group haar bedrijfsstructuur gereorganiseerd om de operationele efficiëntie en flexibiliteit te verbeteren”, legt Vandoorne uit. “Onder de nieuwe naam BioFirst Group hebben we nu aan de ene kant een structuur die zich richt op de glastuinbouw en aan de andere kant een structuur die zich richt op de teelt in de vollegrond.”

Minister David Clarinval is blij met een bedrijf als BioFirst in België: “België is altijd een vruchtbare bodem geweest voor innovatieve, baanbrekende bedrijven zoals BioFirst. Met zijn biopesticiden als alternatief voor conventionele gewasbeschermingsmiddelen biedt dit bedrijf oplossingen voor een concurrerende, duurzame en hoogwaardige Belgische en Europese landbouw. Onze landbouwers hebben doeltreffende gewasbeschermingsmiddelen nodig om een toereikende voedselproductie en hoge opbrengsten te garanderen. Op deze manier helpt BioFirst onze landbouwers aan een beter inkomen en draagt het tegelijkertijd bij aan het behoud van ons ecosysteem.”

“Met onze toegenomen productiemogelijkheden en nieuwe organisatiestructuur onder de paraplu van de BioFirst Group zijn we perfect uitgerust om ons ambitieuze doel te bereiken, namelijk om in de komende 10 jaar toe te treden tot de top 10 van wereldwijde gewasbeschermingsbedrijven als speler die zich uitsluitend op biologische oplossingen richt”, besluit CEO Vandoorne. Daarvoor moet het bedrijf zijn jaarlijkse omzet verhogen van de huidige 500 miljoen euro naar 2,5 à 3 miljard. “Maar de deadline van 10 jaar is zeker haalbaar. Tien jaar geleden zaten we nog maar aan een omzet van 25 miljoen euro.”

Thor Deyaert

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken