Startpagina Bieten

Roofvogels bevorderen de controle van bosmuizen

Het Bieteninstituut (KBIVB) herinnert er- aan dat er momenteel veel roofvogels aanwezig zijn rond de velden.

Leestijd : 1 min

Gebruik hun aanwezigheid en plaats zitstokken in open zones om de natuurlijke predatie van bosmuizen door roofvogels te bevorderen.

Bosmuizen kunnen schade toebrengen aan de bietenteelt door in de lente het bietenzaad op te eten vlak na de zaai en voor hun kieming. De zachte winter was gunstig voor de overleving van bosmuizen. Bovendien zijn bodembedekkers die nog niet vernietigd of verwerkt zijn en ook graskanten perfecte toevluchtsoorden voor bosmuizen.

In het kader van IPM kan een controle van de populatie bosmuizen bevorderd worden door roofvogels.

Roofvogels hebben graag een panoramisch uitzicht. Hoe hoger ze zitten, hoe groter hun waarnemingsbereik. Het plaatsen van zitstokken, vooral nabij risicozones, is dus zeer belangrijk.

De zitstok zelf moet horizontaal, goed verankerd en slipvrij zijn (ruw hout). De stok moet 3-5 cm breed (of rond) en 20 cm lang zijn. De zitstokken moeten nu al worden geplaatst, omdat de vogels eraan moeten wennen. Zij moeten minstens 2,50 m hoog zijn en aan de rand van het veld worden geplaatst (om ze niet te hoeven verwijderen bij bodemwerkzaamheden), in de nabijheid van graskanten of andere schuilplaatsen voor kleine knaagdieren.

Ter herinnering: sinds 2014 bestaan er geen erkende producten meer voor de bestrijding van bosmuizen in akkerbouwgewassen.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken