Startpagina Veeteelt

Nederlandse melkveehouders betoogden in Brussel tegen derogatiebeschikking

Een honderdtal Nederlandse veehouders heeft dinsdag 16 april actiegevoerd in Brussel uit onvrede met het Europese mestbeleid. Concreet vragen ze de opschorting van de zogenaamde derogatiebeschikking, die boeren verplicht minder dierlijke mest uit te rijden.

Als we niks doen, is de inschatting dat de helft van de melkveehouderij in Nederland gaat verdwijnen, vreest Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

De Europese Unie heeft regels voor meststoffen opgesteld, met als doel het herstel van de natuur- en waterkwaliteit en de inperking van stikstof. Zo mogen boeren in de EU maximaal 170 kg stikstof per hectare uitrijden. Nederland genoot echter al jaren een uitzondering, een zogenaamde derogatie, waardoor boeren 230 tot 250 kg mochten uitrijden. Deze uitzonderingspositie wordt afgebouwd en zal in 2026...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

WUR start Global Methane Genetics-project

Actueel De Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) start het Global Methane Genetics-initiatief, een internationaal project om de methaanuitstoot van koeien en schapen met een kwart te verlagen. De groep Fokkerij en Genomica leidt een internationaal consortium met 50 partners uit 25 landen dat 27,4 miljoen dollar heeft ontvangen van het Bezos Earth Fund en de Global Methane Hub.
Meer artikelen bekijken