Startpagina Schapen

Het herkauwproces en mogelijke probleemsituaties bij schapen

Schapen zijn herkauwers. Dat betekent dat ze via een complex magensysteem cellulose- en vezelrijke planten kunnen benutten om zich te voeden. We gaan in dit artikel dieper in op hoe dit verteringsproces verloopt, maar ook op eventuele problemen die we als veehouder kunnen ervaren als er bij de vertering iets verkeerd loopt, zoals groenkauwen of enterotoxaemie.

Een herkauwer heeft 4 magen: de netmaag, de pens, de boekmaag en de lebmaag. Een pasgeboren lam is echter nog geen herkauwer bij de geboorte. De lebmaag neemt dan nog ongeveer 50% van het maagvolume in en speelt de hoofdrol bij de opname en vertering van melk. Het lam evolueert geleidelijk door opname van structuurrijk voeder gedurende de eerste levensweken en maanden naar een volwaardige pensontwikkeling (tot 80% van het maagvolume) en naar de herkauwfunctie.

Het opgenomen voeder (gras, hooi, voordroog…) wordt een eerste maal gekauwd en gaat via de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Schapen

Hoe maken we de juiste keuzes bij selectie in de schapenhouderij?

Schapen Het is volop zomer. De lammeren groeien en worden stilaan gespeend. Dan rijst de vraag met welke fokdieren we straks het nieuwe dek- en geboorteseizoen ingaan. Hoe ziet onze bedrijfsoriëntatie eruit? Welke fokdoelen stellen we ons? Blijven we bij het(de)zelfde ras(sen), of gaan we andere wegen bewandelen? En het hoeft niet gezegd dat vooral de keuze van de ram(men), die straks de helft van het genetisch materiaal zal(zullen) aanleveren, belangrijk is.
Meer artikelen bekijken