Startpagina Veeteelt

Opnieuw recordaantal inschrijvingen voor theoretisch jachtexamen

Een recordaantal deelnemers heeft zich ingeschreven voor het theoretisch jachtexamen, dat zaterdag 20 april plaatsvindt in Brussel. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos.

Leestijd : 1 min

In totaal hebben 703 kandidaat-jagers zich ingeschreven. Afgelopen jaar noteerde Natuur en Bos met 644 kandidaten ook al een recordaantal inschrijvingen. Van die 644 inschrijvingen hebben er in 2023 556 kandidaten effectief deelgenomen aan het examen, van wie er 377 slaagden. “Ongeveer 2 op de 3 kandidaten slagen”, aldus Danny Maddelein, voorzitter van de Jachtexamencommissie.

Sinds 2023 wordt het theoretisch jachtexamen afgenomen aan de hand van een examenprogramma op de computer. Omdat dit zo'n succes is, organiseert het agentschap nog een tweede theoretisch jachtexamen, op 1 juni in Leuven. De inschrijvingen daarvoor lopen van 22 april tot en met 6 mei.

Om op een veilige, duurzame en maatschappelijk aanvaardbare manier te jagen, is jacht onderworpen aan strenge regels. Zo moeten jagers bijvoorbeeld eerst slagen voor een jachtexamen dat bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte, waaruit kennis en bedrevenheid moet blijken op het gebied van natuur, wetgeving en wapens. Enkel wie geslaagd is voor beide onderdelen, kan een jachtverlof aanvragen.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken