Startpagina Actueel

Hackers vallen Waalse landbouwfederatie aan in plaats van overheidsdienst

Het hackerscollectief 8Base heeft een cyberaanval uitgevoerd op de website van de Waalse landbouwfederatie FWA. De cybercriminelen zelf zeggen dat ze de Waalse Overheidsdienst (SPW) hebben aangevallen, maar dat ontkent de Waalse administratie.

Leestijd : 1 min

8Base zegt zelf dat het de SPW, de Waalse Overheidsdienst, heeft gehackt met ransomware, software die databestanden versleutelt om er losgeld voor te vragen. Volgens verschillende Vlaamse media zijn er onder meer adreslijsten, contracten maar ook veel persoonlijke gegevens buitgemaakt. De woordvoerder van de SPW ontkent dat echter met klem. “We zijn niet gehackt”, zegt hij.

De cybercriminelen hebben zich mogelijk van doelwit vergist, want de Waalse landbouwfederatie FWA werd wél gehackt. “We zijn effectief gehackt. We bekijken met een gespecialiseerde ploeg wat er is gebeurd en hoe we kunnen reageren”, zegt een woordvoerder.

In maart hackte 8Base al een glasfabrikant uit Sprimont. Het collectief probeert slachtoffers te dwingen tot het betalen van losgeld door hun naam en privégegevens publiek te maken op een website.

Belga

Lees ook in Actueel

Vlaamse regering blijft tegen natuurherstelwet

Milieu Tijdens een boerderijbezoek in Essen op 23 mei bevestigt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de tegenstand van zijn regering tegen de natuurherstelwet. Gisteren vroegen een dertigtal actievoerders van verschillende middenveldorganisaties om alsnog de natuurherstelwet over de streep te trekken.
Meer artikelen bekijken