Startpagina Milieu

Meer dan 60 organisaties vragen Vlaamse regering om natuurherstelwet over de streep te trekken

Een brede coalitie van middenveldorganisaties voerde vandaag (22 mei), de Internationale dag van de Biodiversiteit, actie aan de kabinetten van Vlaamse ministers Demir (N-VA), Brouns (cd&v) en Rutten (Open Vld). Ze roepen op om de natuurherstelwet alsnog over de streep te trekken.

Leestijd : 3 min

Volgens de actievoerders kan de Vlaamse regering er immers voor zorgen dat er alsnog een meerderheid voor de natuurherstelwet gevonden wordt in de Raad van de Europese Unie. Meer dan 60 organisaties, waaronder mutualiteiten en milieu-, natuur- en landbouworganisaties, steunen de actie. Voorbeelden zijn onder andere Bond Beter Leefmilieu, WWF, Greenpeace en Beweging.net. Een dertigtal actievoerder waren uiteindelijk aanwezig op de actie.

De organisaties redeneren als volgt: België moest zich tot nu toe onthouden, omdat Vlaanderen de wet niet wil goedkeuren. Mocht Vlaanderen haar positie veranderen, kan de natuurherstelwet alsnog aangenomen worden.

“Wij staan hier met een duidelijke vraag: Beste Vlaamse ministers, trekt u samen met ons de natuurherstelwet mee over de streep of houdt u deze belangrijke milieuwetgeving tegen?”, zegt Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt. “Zo weten we welke politici de natuur een stem zullen geven in de volgende regering, en zo ook alle economische en gezondheidsbaten van de natuur zullen verdedigen.”

De mosterd om tot een consensus en Vlaamse goedkeuring te geraken, kan de Vlaamse regering bij Duitsland halen, meent Sandra Rosvelds van Beweging.net. “Duitsland heeft een protocol toegevoegd aan de wet, dat is een mogelijkheid die op Vlaams niveau nog niet besproken is geweest.”

Gezonde natuur ook belangrijk voor landbouw

“De natuurherstelwet is de belangrijkste milieuwetgeving in decennia en de hoeksteen van de Europese Green Deal”, schrijft Bond Beter Leefmilieu in een persbericht. “Concreet gaat het over maatregelen die onze natuur en onze gezondheid beschermen en herstellen, zoals het vernatten van veengebieden, het beschermen van stadsnatuur en ruimte geven aan rivieren om te meanderen om overstromingen te voorkomen.”

“De natuur, landbouw en industrie: uiteindelijk hangt elke sector af van sterke natuurlijke systemen. Hoe makkelijk het op de korte termijn ook kan lijken om het ambitieniveau voor natuurherstel af te zwakken, op de lange termijn verliest iedereen daarbij”, aldus Robin de Ridder van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning.

Dat beaamt Rosvelds van Beweging.net. “Een gezonde natuur is van belang op korte en lange termijn. We zien vandaag al wat de effecten zijn van klimaatverandering op de natuur en de landbouw. Iedereen heeft natuur nodig, die is belangrijk voor ons als mens, voor de economie en ook zeker voor de landbouw.”

“Ook voor onze gezondheid is het essentieel dat we de natuurherstelwet goedkeuren. Elke hectare natuur extra betekent 8 zorgbehoevende personen minder”, zegt Rosvelds. “Als we België economisch en sociaal weerbaar willen maken, is de keuze voor natuurherstel dus snel gemaakt.”

Voor of tegen, de volgende afspraak voor de milieuministers en de natuurherstelwet is de Raad van de Europese Milieuministers op 17 juni.

ThD

Lees ook in Milieu

Meer artikelen bekijken