Claas komt met nieuwe lijn Torion-wielladers

Claas komt met nieuwe lijn Torion-wielladers

Claas presenteert een nieuwe lijn Scorpion-verreikers als vrucht van de samenwerking met Liebherr. Hiernaast is er ook een lijn wielladers ook wel knikladers of bulldozers genoemd. Claas brengt deze onder de serienaam Torion onder.

Voor alle duidelijkheid de Torion wielladers komen er in het aanbod bij naast de frontladers en verreikers. De Torion-reeks is afgestemd op landbouwkundige inzet en is onderverdeeld in drie categorieën met een totaal van momenteel zeven verschillende modellen. Deze wielladers kunnen via het gekende Claas dealernetwerk aangeschaft worden.

Instapmodellen

De Torion 639 en 535 modellen zijn de kleine, behendige allround modellen die vooral bij veehouders op het erf zullen ingezet worden. Zij hebben een Yanmar motor (68 pk) en een hydrostatische transmissie met twee groepen (tot 6 of tot 20 km/u). De hefcapaciteit bedraagt respectievelijk 3,45 en 3,85 ton.

Medium gamma

De modellen 1511, 1410 en 1170 behoren tot het medium gamma van de Torion-serie wielladers en bieden net wat meer dan voornoemde modellen. Bij deze drie modellen vinden we dezelfde DPS-motor terug als bij de Claas Arion 500 tractorenserie. Vermogens gaan tot 167 pk. Een Varipower transmissie is toegepast met drie snelheden: tot 6, 16 of 40 km/u. Hiermee zijn het geschikte wielladers voor landbouwers en loonwerkers om materiaal te verhandelen of silo’s aan te rijden.

Bij de Torion-modellen is gewerkt aan een optimale gewichtsverdeling. Zo is de motor laag en ver naar achter gemonteerd, zodat er nuttig tegengewicht is bij het heffen. Modellen uit de medium-klasse tillen 7,75 tot 9,75 ton. Zij kunnen beschikken uit een hefarm met P- of Z-kinematica. P-kinematica is de beste keuze voor landbouwkundig werk. Z-kinematica biedt een hogere opbreekkracht en de bak kan sneller geledigd worden.

Een Dynamic Cooling systeem is toegepast dat vraaggestuurde koeling van de motor levert, ongeacht de werkomstandigheden, via een elektronisch gestuurde koelventilator. In optie kan deze ook omgekeerd draaien om het radiatorrooster proper te blazen.

Topmodellen

De twee topmodellen zijn de Torion 1914 en 1812. Hiermee focust Claas op loonwerkers en grote landbouwbedrijven die een aanzienlijke vraag hebben naar kracht, prestatie en bestuurderscomfort. Deze modellen zijn uitgerust met een Liebherr motor van 195 of 228 pk. De hefvermogens zijn respectievelijk 11,1 en 12,4 ton. Deze twee grootste modellen beschikken over de Cmatic transmissie die bestaat uit een gecombineerde hydrostatische en mechanische aandrijving.

Een laadarm met Z-kinematica is mogelijk of een laadarm volgens ‘landbouwuitvoering’. In optie kan deze zelfs 40 cm langer zijn dan de standaarduitvoering.

T.D.

Meest recent

Meest recent