Startpagina Actueel

Tweede geval van vogelgriep bij mens in VS

Minder dan 2 maanden na een eerste geval raakte in de Verenigde Staten een tweede persoon besmet met vogelgriep. Het virus verspreidt zich massaal onder de koeien in de Verenigde Staten. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt op 22 mei.

Leestijd : 1 min

De persoon in kwestie werkt op een boerderij waar koeien besmet zijn met het H5N1-virus, in de noordelijke staat Michigan, aldus de Centers for Disease Prevention and Control (CDC).

Laag risico blijft

De risicobeoordeling voor de Amerikaanse bevolking blijft echter ‘laag’. Een eerste geval in Texas, in het zuiden van de Verenigde Staten, werd begin april opgemerkt. Volgens het CDC ging het toen waarschijnlijk om het eerste wereldwijde geval van vogelgriepbesmetting via een koe. Een eerste geval van vogelgriep bij mensen werd in 2022 in de VS ontdekt, in Colorado, maar toen ging het om een infectie door pluimvee.

Bij zowel de persoon in Michigan als in Texas vertoonde de patiënt alleen symptomen in de ogen, specificeert de CDC. Experst maken zich zorgen over het groeiende aantal zoogdieren dat met de ziekte is besmet, hoewel gevallen bij mensen zeldzaam blijven.

Ook van mens op mens?

Er is op dit moment geen bewijs voor overdracht van mens op mens, maar wetenschappers vrezen dat een hoge circulatie tot een mutatie van het virus zou kunnen leiden, waardoor het wel van mens op mens zou kunnen overgaan.

Belga

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken