Startpagina Actueel

WWF: plaats voor 75 lynxen in Belgische natuur

België en de grensregio's vormen een geschikte habitat voor ruim 75 lynxen. Dat blijkt uit onderzoek door experten van de Berlijnse Humboldtuniversiteit, op vraag van het WWF.

Leestijd : 3 min

De Duitse geografen onderzochten welke delen van België geschikt zouden zijn voor lynxen en hoe goed die mogelijke habitats verbonden zijn met bestaande lynxenpopulaties.

Uit dit onderzoek bleek niet alleen dat er naar schatting 75 lynxen in en rond België kunnen leven, maar ook dat België 2 hotspots heeft voor deze katachtigen: een in het westen van de Ardennen, tegen de Franse grens, en een tweede in de Belgische Eifel, aan de grens met Duitsland. Deze gebieden zijn bos- en heuvelrijk en de lynxen zouden er ongestoord kunnen leven omdat er weinig menselijke activiteit is.

Het WWF wil het landschap nu nog lynxvriendelijker maken. Hiervoor willen ze de natuur herstellen, verbinden en beschermen. Tegen 2026 zal het Nationaal Park van de Semoisvallei daarom minstens 100 ha aan bosranden en open gebieden in het bos herstellen en aanleggen. In die bosranden grazen vaak reeën en lynxen liggen er graag op de loer.

Voorbereidingen op komst

"We gaan ook minstens 20 ha aan bedreigde biotopen herstellen op de hellingen van de Semoisvallei", zegt Cécile Lesire, lynxdeskundige voor het Nationaal Park van de Semoisvallei. "Met hun ruige rotspartijen zijn die hellingen perfect voor de lynx om te rusten en zich voort te planten", vult WWF-bioloog Corentin Rousseau aan.

Het onderzoek werd uitgevoerd nadat een lynx na een jarenlange afwezigheid meermaals in de Semoisvallei werd gespot. Dat de lynx zich daar kwam vestigen is ongewoon, omdat lynxen gewoonlijk geen grote afstanden afleggen en de dichtstbijzijnde lynxenpopulatie op 180 km van de Semoisvallei leeft.

De kans dat er op natuurlijke wijze meer lynxen naar België zullen komen, is klein. Toch maakt WWF het terrein klaar. Daarna kan worden bekeken of er draagvlak is voor een herintroductie van de katachtige in België, zoals dat onlangs in Duitsland gebeurde. "Als we de soort een duurzame toekomst willen bieden in onze versnipperde landschappen, moeten de verschillende populaties in Centraal- en West-Europa met elkaar verbonden zijn. De Belgische bossen vormen daarin een mooi stuk van de puzzel", meent Rousseau.

Valt de lynx vee aan?

Deze katachtige maakt volgens het WWF als roofdier het minste slachtoffers onder landbouwdieren. "Lynxen verschillen heel erg van wolven. Ze vallen bijna nooit landbouwdieren aan. Doen ze dat toch, dan doden ze 1 of hooguit 2 dieren", vertelt Corentin Rousseau, bioloog bij WWF-België.

De lynx jaagt van nature vooral op kleinere, wilde zoogdieren: reeën, jonge edelherten, hazen, konijnen en kleinere knaagdieren.. Volgens de Nederlandse overheid vallen lynxen soms een landbouwhuisdier aan, zoals een schaap of geit. Maatregelen die ook wolven, vossen en loslopende honden tegenhouden, zijn volgens de Nederlandse overheid voldoende om dieren op een erf te beschermen tegen de lynx.

Duitse schapenhouders zeggen dan weer dat wolvenafsluitingen niet helpen tegen de lynx. "Een lynx is niet tegen te houden door een afsluiting. Hij gaat overal over. Daarom werkt ons bedrijf sinds 2011 met kuddebeschermhonden", vertelde een Duitse schapenhouder in een eerder artikel in Landbouwleven.

Belga/WWF/FVDL

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken