Wallonië krijgt wasberen niet weg
Ze zien er sympathiek en zacht uit, maar horen niet thuis in Europa en bedreigen hier de biodiversiteit, verspreiden ziektes en veroorzaken overlast. Wallonië wil de wasbeer weg, maar slaagt daar maar niet in.

De eerste wasberen doken in de jaren ‘80 in onze contreien op en zijn vooral sinds 2010 aan een felle opmars bezig. Ondanks lokale sensibilisering en vangacties, blijven de wasberen verder oprukken.
In de regio rond Ciney, in de provincie Namen, is er volgens gemeenteraadslid France Masai (Ecolo) overlast door wasberen. "Met meerdere buren zien we een groeiend aantal wasberen in onze buurt", zegt ze. "Ze zijn slim en slagen erin afsluitingen te openen of daken van kippenhokken op te tillen om onze kippen te doden."
Vorig jaar schatte de Waalse overheid het aantal wasberen in de regio op ongeveer 70.000. Dat cijfer is wellicht al achterhaald. Het aantal waarnemingen is het voorbije jaar immers nog toegenomen.
"We slagen er niet in het fenomeen in te dammen", luidt het. In afwachting van een eventueel bestrijdingsplan roept de Waalse overheid de bevolking op om wasberen niet te voeden, pluimvee te beschermen en vuilnis af te schermen.
Ook in Vlaanderen
Wasberen hebben het voorzien op gewassen als aardappelen, granen en maïs en kunnen zelfs een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Deze exoten zijn vaak dragers van de spoelworm, die ook voor de mens schadelijk is.
In Limburg zijn deze dieren aan een opmars bezig en de laatste jaren zijn ze ook in Oost-Vlaanderen waargenomen. Op verschillende plaatsen in de Noorderkempen worden er eveneens geregeld wasberen gespot. Dat meldde volksvertegenwoordiger Stijn De Roo begin dit jaar. In vergelijking met de ons omliggende regio’s die met grote gevestigde wasberenpopulaties zitten, zoals Wallonië, Nederland en Duitsland, blijven de absolute cijfers in Vlaanderen laag.
Snelle respons
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft een contract met een dienstverlener om bij elke waarneming de wasbeer te vangen. Dit kadert in een aanpak van vroege waarneming en snelle respons. Het doel is om de soort in Vlaanderen in te dijken en om de verdere verspreiding minstens te vertragen.
Wegens de grote wasbeerpopulaties rond Vlaanderen zei vlaams minister Zuhal Demir begin dit jaar dat ze rekening houdt met de toename of verdere verspreiding van de wasbeer. Daarom vroeg ze toen aan haar administratie om de opmaak van de beheerregeling sneller te starten. Er is gestart met onderzoek naar de meest geschikte en effectieve beheermethoden. De methoden zullen samen met monitoring en snelle respons die er al zijn, in een beheerregeling worden gegoten.