Startpagina Actueel

Algemene vergadering Fenavian: "De oorlog tussen plantaardige en dierlijke eiwitten is verleden tijd"

Op de algemene vergadering van Fenavian op 6 juni sprak de voorzitter van de Nationale Federatie van vleeswarenproducenten klare oorlogstaal. “We verklaren de oorlog aan de vele leugens die een productgroep willen vernietigen”, zei voorzitter Louis-Philippe Michielssen.

Leestijd : 4 min

Vermeende aanvallen op de vleesverwerkende sector lagen duidelijk zwaar op de maag van Fenavian-voorzitter Louis-Philippe Michielssen. Tijdens de algemene vergadering van de federatie van vleesverwerkers op 6 juni nam hij het woord om zijn sector te verdedigen.

“In onze ogen moet er geen competitie zijn tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Fenavian was zelfs de eerste vleesverwerkersvereniging in Europa die ook andere eiwitten opnam”, stelde Michielssen. “Plantaardige en dierlijke eiwitten kunnen perfect naast elkaar bestaan.”

“Wel verklaren we de oorlog aan de vele leugens die vleesproducten willen vernietigen. We verwachten wetenschap, geen nonsens van zelfverklaarde specialisten. De oorlog tussen plantaardige eiwitten en vlees is verleden tijd”, zei de voorzitter. “De toekomst is vreedzame co-existentie.”

Om woord bij daad te voegen had Fenavian de Amerikaanse wetenschapper Peter Ballerstedt uitgenodigd om zijn onderzoek naar de voedingswaarde van dierlijke en plantaardige eiwitten uit de doeken te doen. Hij meent dat je die niet zomaar mag vergelijken met elkaar en dat te weinig dierlijke eiwitten juist het probleem zijn.

Vleeswaren blijven volgens Michielssen dan ook een mooi product. “Nee, je wordt niet ziek van vlees en het is ook niet de ondergang van de planeet. Vleesverwerking door bedrijven van Fenavian stellen hier mensen te werk, creëren meerwaarde, met landbouwproducten van bij ons.”

Uitdagend jaar

De afgelopen jaren stond de sector volgens Michielssen telkens voor bijzondere uitdagingen. “Een oorlog valt enkel te winnen met vereende krachten. Ik ben trots op wat we met veel idealisme en goesting als sector de afgelopen jaren verwezenlijkt hebben.”

Ook 2023 was een jaar van uitdagingen. “Al is het woord ‘uitdaging‘ er eigenlijk te mooi voor. Ondernemen is vandaag soms meer oorlog voeren dan een bedrijf leiden: meer uitputtend dan uitdagend, meer een strijd om te overleven, dan een bedrijf te laten bloeien”, zei Michielssen.

Toch weigerde de voorzitter om negatief te zijn. “Ondernemers zijn niet negatief, wij doen voort en zeuren niet, maar mensen moeten soms energie kunnen tanken en een oorlog win je niet alleen.” Hij vraagt de aanwezige leden in de zaal te rekenen op de federatie, ‘waar er voor ons gevochten wordt en waar we samen overleggen over het volgende strategisch oorlogsplan’.

AI en Green Deal

Zo’n plan zal nodig zijn om de ‘tsunami aan nieuwigheden de komende jaren’ aan te kunnen. Hij verwees daarbij uitdrukkelijk naar artificiële intelligentie (AI), die volgens Michielssen de voedingsindustrie compleet zal veranderen. “Van logistiek tot het serveren van producten, alle procedures zullen de impact van AI zien.”

Ondernemers moeten zich dan ook focussen op hun sterktes, zoals flexibiliteit, duidelijke communicatie en bereikbaarheid naar de klant toe. “AI zal nooit het vuur van de ambacht veranderen”, stelde Michielssen.

Op 6 juni begonnen in Europa ook de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement. De voorzitter van Fenavian zag zijn kans om kritiek te uiten op Europees beleid zoals de Green Deal. “We vragen een ondernemingsvriendelijk beleid, waarbij de overheid ons stimuleert en ondersteunt, in plaats van ons te begraven.” Niet toevallig begon het openbare gedeelte van de algemene vergadering met een kritische presentatie van Europarlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) over de totstandkoming van de Green Deal.

Michielssen gaf aan dat de leden van Fenavian gerust bereid zijn om mee te werken aan duurzamer produceren, maar dat kmo’s de snelheid van de vooruitgang niet kunnen volgen. “Boeren kwamen massaal op straat omdat ze vinden dat de tomeloze regels van de toren van Brussel de uitoefening van hun beroep in de praktijk onmogelijk maken. Dat geldt ook voor ons. De tgv van de Green Deal is vertrokken, maar veel kmo’s staan nog in het station. De eisen verlammen ons en zijn niet meer behapbaar.”

Ook retailers moeten volgens Michielssen vleesverwerkers meer ruimte gunnen om te voldoen aan hun compleet onrealistisch eisenpakket. “Zij willen clean label, productinnovatie, kwaliteit en duurzaamheid, maar dat heeft een prijs en de kmo heeft marge nodig om te kunnen voldoen aan al deze eisen. Gun ons die dan ook, beste klanten.” Michielssen vroeg aan zowel retailers als aan de overheid om hen te helpen bij de overgang naar een duurzaam ondernemingsmodel en om hen niet langer alle kosten te laten dragen. “Geef ons de ruimte om te ondernemen”, besloot hij.

Thor Deyaert

Lees ook in Actueel

Nederlandse De Heus Voeders neemt Voeders Huys over

Bedrijfsnieuws In overeenstemming met de familie Huys neemt De Heus Voeders het diervoederbedrijf Voeders Huys over. Met deze stap versterkt De Heus haar positie in België en Noord-Frankrijk en bouwt zij verder aan haar groeistrategie, schrijft het bedrijf op 3 juni.
Meer artikelen bekijken