Startpagina Agribex

Tussen continuïteit en vernieuwingen is Agribex klaar om zijn bezoekers te ontvangen

Agribex 2017, een niet te missen evenement op de Belgische landbouwkalender, nadert met rasse schreden. Voor haar zeventigste uitgave richt de beurs zich op continuïteit, met daarnaast ook aandacht voor een aantal vernieuwingen. Een ideale mix om zowel de professionelen als het grote publiek te overtuigen om de hedendaagse landbouw in al zijn aspecten te komen ontdekken.

Leestijd : 7 min

V an 5 tot 10 december stelt Brussels Expo zijn deuren open voor Agribex 2017, de internationale beurs voor akkerbouw, veeteelt, tuin en groene zones. Het is de grootste professionele beurs voor landbouw en groenvoorziening in België. Professionelen en het grote publiek zullen er gedurende 6 dagen ontvangen worden door ongeveer 340 exposanten, verspreid over de verschillende hallen van Brussels Expo.

Agribex wordt, zoals gewoonlijk, georganiseerd door Fedagrim, de Belgische Federatie van de Toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de Landbouw en voor de Groenvoorzieningen vzw.

“De exposanten van Agribex 2017 nemen samen meer dan 61.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte in, nauwelijks iets minder dan in 2015 en meer dan in 2013”, zo legt beurscoördinator Alain Vander Cruys uit. De lichte daling ten opzichte van de vorige editie vindt volgens hem haar verklaring in het feit dat de organisatoren moeilijkheden hebben ondervonden om de hallen 1 en 3, bestemd voor de sector van de veehouderij, te vullen. En dit is op zijn beurt het gevolg van de moeilijke situatie waarin een aantal veehouderijsectoren zich bevinden.

Continuïteit …

Wat de veeprijskampen en de veetentoonstelling aangaat werd gekozen voor continuïteit. Die prijskampen worden, zoals in het verleden, georganiseerd door de vzw Algemene Veeprijskampen, in samenwerking met de erkende organisaties, zoals diverse stamboeken, CRV, VPF, KHV, AWE… Te vermelden is dat alle prijskampen van de Livestock Show worden georganiseerd in de grote ring. Naast die ring zullen zes producenten hun producten voorstellen en de ‘Producten van bij ons’ laten proeven.

Op woensdag 6 december is er het Belgisch kampioenschap voor het Belgisch Witblauw. Op donderdag 7 december komen de varkensprijskampen en de prijskamp voor het Blonde d’Aquitaineras aan bod. Vrijdag 7 december treden de melkveerassen in de ring. Zaterdag 9 december zijn er de schapenprijskampen en de Nationale hengstenkeuring voor het Miniatuurpaard, terwijl op zondag 10 december het Belgisch trekpaard met zijn nationale prijskamp de reeks van veeteeltmanifestaties afsluit.

… en vernieuwingen

Wat de vernieuwingen aangaat, is er vooreerst het feit dat, op vraag van de veehouderijsectoren, de hallen 1 en 3 slechts vanaf woensdag 6 december zullen opengesteld worden voor het publiek. Dat zou nochtans weinig gevolgen moeten hebben voor de bezoekers, aangezien de professionele dag (dit jaar op 5 december) traditioneel een dag is die het meest wordt bijgewoond door loonondernemers en dealers van landbouwmachines.

Qua indeling van de hallen zijn er eveneens een aantal wijzigingen ten opzichte van de vorige edities. “Zoals in 2015 werd ook voor deze editie een rotatie doorgevoerd voor de tractormerken met als doel de verplaatsingen binnen het salon te bevorderen”, zo legt Alain Vander Cruys uit.

Een nieuwe middengang, resultaat van een initiatief van Brussels Expo, verbindt de hallen 3, 4, 5, 6, 7 en 11 en laat toe de stroom van de bezoekers de te verbeteren.

Vier profielen, vier eilanden

Dit jaar zal Agribex eveneens vier thema-eilanden omvatten. Ze zijn opgezet door de verschillende sectoriële groepen van Fedagrim. Ook al zijn de benamingen van de eilanden dezelfde als deze in 2015, dan is de inhoud wel totaal verschillend. Dankzij deze eilanden zal iedereen zijn kennis over de verschillende onderwerpen die erin aan bod komen, kunnen verrijken.

Smart Farming

Nadat in 2015 de sensoren in het licht werden gesteld, zal het Smart Farming eiland zich dit jaar vooral concentreren op big data, een concept dat sterk in de mode is met de opkomst van de nieuwe technologieën.

Sensoren en gps registreren inderdaad een indrukwekkende hoeveelheid aan specifieke parameters die eigen zijn aan de landbouwmachine. De landbouwer of loonwerker beschikt dus over een enorme stroom aan gegevens (big data) over zijn percelen, zijn teelten en zijn machinepark. “Maar hoe worden die gegevens verzameld? En hoe moeten of kunnen ze geraadpleegd worden? En vooral, wat kunnen we ermee aanvangen? Allemaal vragen waarop in het eiland Smart Farming getracht zal worden een antwoord te geven”, aldus Alain Vander Cruys.

De compatibiliteit van de elektronische systemen, m.a.w. het op elkaar afgestemd zijn en het kunnen samenwerken van de systemen, die door de verschillende constructeurs van landbouwmachines worden voorgesteld, zal eveneens aan bod komen. “We willen aantonen dat die compatibiliteit bestaat, ook al wordt er door sommigen aan getwijfeld”, zo legt Alain Vander Cruys nog uit.

Feed the Future

Het thema-eiland Feed the Future zal geanimeerd worden door PreventAgri. Het heeft vooral tot doel om aan de bezoekers te tonen dat veilig werken en de nieuwe technische evoluties perfect kunnen samen gaan.

Drie thema’s zullen in dit eiland aan bod komen.

Op de eerste plaats zullen de veehouders gesensibiliseerd worden voor corrosie en slijtage van beton van roostervloeren en de gevolgen daarvan, zoals doorbreken van de vloeren of verzwakking van de constructies.

Een tweede thema is dit van de mestgassen die elk jaar oorzaak zijn van ernstige en soms zelfs dodelijke ongevallen. “Het accent zal hier gelegd worden op de preventie. Wij zullen daarom een systeem voorstellen voor het mixen van de mengmest door middel van luchtbellen, en ook verschillende beschermingsmaatregelen en beschermingskledij zullen voorgesteld worden”, zo vervolgt Vander Cruys.

Het derde thema in dit eiland is dit van de zwerfstromen, dit zijn elektrische stromen die vanuit een stroomvoerende geleider in het omringende milieu terechtkomen. Ze zijn meestal weinig bekend bij de veehouders, maar kunnen wel oorzaak zijn van onrust bij de dieren en aldus leiden tot kwetsuren. Ook kunnen zij soms de oorzaak zijn van brand.

Een proefmodule zal in het eiland gemonteerd worden om aan de bezoekers de effecten van deze zwerfstromen op de dieren te tonen.

L’îlot Workshop Live suscitera-t-il des vocations
? C’est en tout cas ce qu’espère Fedagrim.
L’îlot Workshop Live suscitera-t-il des vocations ? C’est en tout cas ce qu’espère Fedagrim. - J.V.

Workshop Live

Het vinden van goede mekaniekers die kennis hebben van de sector van de landbouwmechanisatie is voor veel dealers van landbouwmachines een probleem. Het thema-eiland Workshop Live heeft daarom tot doel jongeren aan te zetten om een opleiding in die richting te volgen of te kiezen voor het beroep van landbouwmekanieker.

Gedurende de ganse duur van de beurs zullen studenten van de Thomas More Hogeschool uit Geel en van het provinciaal instituut van La Reid, bijgestaan door experten, demonstraties geven van reparaties van landbouwmachines en van montage en demontage van land- en tuinbouwmachines (tractoren, hakselaars, grasmaaiers, kettingzagen,….). “De eerste school geeft een bacheloropleiding in landbouwmechanisatie, terwijl in La Reid een middelbare opleiding van hoge kwaliteit wordt verstrekt. De afgestudeerden van deze beide scholen zijn sterk in trek bij landbouwmachinedealers”, zo merkt Alain Vander Cruys op.

Garden Passion

Op het eiland Garden Passion zal iedere dag van de beurs een andere groep aan bod komen (dealers, gemeenten, tuiniers, tuinaanleggers, …) en zal daarom iedere dag ook een ander thema behandeld worden. Op 7 december zal, voor het eerst op de beurs, een dag van de recyclage doorgaan.

Het ontwerp en de aanleg van het eiland maakte het voorwerp uit van een wedstrijd tussen tuinbouwscholen. De laureaat daarvan zal binnenkort bekendgemaakt worden.

Hoe een inkomkaart aanschaffen?

Voor de editie 2017 werden door beursorganisator Fedagrim een aantal nieuwigheden doorgevoerd met betrekking tot de kaartenverkoop.

Zo zullen de kortingskaarten, die via verschillende kanalen kunnen worden bekomen, niet meer geldig zijn aan de kassa’s van Brussels Expo, maar moeten ze verplicht vooraf gevalideerd worden via internet. Dat doet u door eerst uw code te valideren en vervolgens het restbedrag (9 euro) te betalen in ruil voor uw inkomkaart. Deze kortingkaarten zijn enkel geldig van 6 tot 10 december 2017.

Ook de bezitters van een uitnodigingskaart kunnen deze kaart valideren via internet.

Een meerdagenkaart is eveneens beschikbaar. Die laat aan de bezitter toe om de beurs gedurende meerdere dagen te bezoeken naargelang zijn wens, inbegrepen tijdens de professionele dag op 5 december.

De inkomtarieven zijn als volgt:

- Dagkaart: 12 euro online en 15 euro aan de kassa;

- Ticket voor de professionele dag: 30 euro on line en 35 euro aan de kassa. Dit ticket is enkel geldig op 5 december;

- Meerdagenkaart: 40 euro, enkel beschikbaar via internet. Deze kaart geeft 1 persoon 3 dagen lang toegang tot de beurs, inbegrepen op de professionele dag van 5 december;

- Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis.

Vermelden we nog dat er dit jaar geen voorverkoop van kaarten gebeurt via de kantoren van Crelan.

Info en aankoop van kaarten: www.agribex.be/nl/ticketing

Bereikbaarheid

Met de wagen

Agribex is met de wagen het best te bereiken via de Brusselse ring (R0) en uitrit 7A of 8 ‘Expo’. Parking C is de meest aangewezen parking voor bezoekers. Ze biedt een parkeercapaciteit van 15.000 plaatsen. Via de voetgangersbrug ‘passerelle’ bereiken zij dan vlot de ingang. Andere omliggende straten om de Heizel te bereiken zijn de Romeinsesteenweg, Miramarlaan of Keizerin Charlottelaan.

Met openbaar Vervoer

- Metro: Vanuit het Zuid Station: rechtstreekse lijn 6 richting Koning Boudewijn. U stapt uit in het station Heizel, voor Paleis 1 van Brussels Expo. Deze rit neemt ongeveer 15 minuten in beslag. De treinstellen rijden met een frequentie van vijf minuten.

Vanuit het Centraal Station: lijn 5 richting Erasmus, overstappen in station Beekkant. In Beekkant neemt u dan lijn 6 richting Koning Boudewijn. U stapt uit in station Heizel.

Vanuit het Noord Station kunt u lijn 3 nemen tot aan halte Esplanade.

- Trams: lijnen 7 (halte ‘Heizel’ voor Paleis 1) alsook de lijnen 51 en 93 (halte ‘Stadium’ voor het Boudewijn Park). De lijn 51 geeft verbinding met het Zuidstation.

- Bussen: De bussen 84 en 88, halte ‘Heizel’ stoppen voor Paleis 1.

Praktisch

Agribex gaat door op de Heizel in de beurspaleizen van Brussels Expo in de hallen 1,3,4,5,6,7,8,9 en 11.

De landbouwbeurs start met een professionele dag (toegangsticket van 35 euro aan de kassa of 30 euro via on-line ticketing) op dinsdag 5 december 2017. Opgepast de hallen 1 en 3 (Veeteelt) zullen niet toegankelijk zijn voor het publiek tijdens deze professionele dag. De beurs loopt tot en met zondag 10 december 2017, dagelijks van 10 tot 18u.

Meer info: www.agribex.be.

Naar J.V.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken