Startpagina Agribex

Vlaamse overheid en ILVO op Agribex

Het Departement Landbouw en Visserij en ILVO nemen samen deel met een mooie stand in de centrale hal 5 (standnummer 5204) van Agribex. Deze editie krijgt smart farming er extra aandacht.

Leestijd : 2 min

Smart farming

Het hoofdthema van Agribex en de beursstand is smart farming.

Als landbouwbedrijf, loonwerker of toeleverancier zit u op een berg digitale gegevens. Melkrobots, activiteitmeters, klimaatregelaars, bodem- en gewassensoren, camera’s, intelligente machines, allerlei automatische registraties en metingen, ze leveren een pak cijfermateriaal op.

Vandaag doen experts er alles aan om die databases, die aparte silo’s vol gegevens, met elkaar te verbinden. Die verbinding maakt het wellicht mogelijk om op termijn de behoeften van onze dieren, gewassen en producten veel preciezer en efficiënter te managen. Dat zou ook kunnen leiden tot meer transparantie binnen de hele keten.

Maar zit er ook echt goud in uw databerg? Of schuilen er addertjes onder het gras? Wat bijvoorbeeld met uw privacy? Kom mee discussiëren over de regels van het spel!

Programma

10 uur: Enkele cijfers over de toepassing van precisie-landbouwtechnieken in Vlaanderen en een aantal stellingen (Jurgen Vangeyte) en Tom Bogaert; hoe beschermt een landbouwer zijn data? (Peter Paree, ZLTO). Hoe kan een landbouwcoöperatie de data van leden beschermen (Peter Broeckx, CRV), en de stem van de industrie in digital farming (Vik Vandecaveye, CEMA). Daarna workshop omtrent opportuniteiten en hinderpalen.

Daarnaast kunt u ook voor andere informatie bij het Departement en het Ilvo terecht. Heeft u vragen over het VLIF, een bepaalde maatregel of premie? Experten staan eveneens elke dag paraat om uitleg te geven.

Boeren op een Kruispunt

Vzw Boeren op een Kruispunt is aanwezig op de stand om op uw vragen of vragen van uw familieleden of vrienden te antwoorden. Ook een discreet gesprek is mogelijk.

E-mail registreren

Landbouwers die nog geen e-mailadres hebben geregistreerd bij het Departement Landbouw en Visserij, kunnen hiervoor elke beursdag langskomen op de stand. In ruil voor de registratie van uw e-mailadres ontvangt u een leuke prijs.

Wedstrijd

Ook deze keer organiseert Ilvo en het departement een wedstrijd op de stand. Kunt u de vragen oplossen (de antwoorden zijn te vinden op de stand), dan wint u een powerbank.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken