Startpagina Akkerbouw

Mestbank gestart met controles op onmiddellijk onderwerken van mest

Sinds het stikstofdecreet in werking trad in februari, moet drijfmest op niet-beteelde landbouwgrond meteen worden ondergewerkt. Na een periode van sensibiliseren, deelt de Mestbank mee dat ze gestart is met het vaststellen van eventuele inbreuken.

Leestijd : 2 min

De regels rond het onmiddellijk onderwerken zijn ingegaan bij de start van dit bemestingsseizoen. Om landbouwers de tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe regels, sanctioneerde de Mestbank de afgelopen maanden nog niet actief. Tijdens controles ging ze in gesprek met landbouwers om hen te wijzen op de nieuwe regelgeving. Intussen zijn de nieuwe regels stilaan goed ingeburgerd en wordt er een proces-verbaal opgesteld als ze niet worden nageleefd.

Wat is onmiddellijk onderwerken?

Om de emissies tijdens het opbrengen van mest te beperken, moet drijfmest op niet-beteelde landbouwgrond onmiddellijk worden ingewerkt. Ook ureumhoudende kunstmeststoffen moeten emissiearm worden toegediend via onmiddellijk inwerken na spreiden, via injectie of door gebruik te maken van ureaseremmers. Voor stalmest verandert er niets. Onmiddellijk inwerken betekent dat het spreiden en inwerken van de meststoffen ofwel in één werkgang gebeurt (bijvoorbeeld via injectie), ofwel in twee werkgangen (met verschillende vervoerscombinaties).

Als een landbouwer alleen werkt, moet het onderwerken van start zijn gegaan zodra de eerste aalton leeg is. Dat wil zeggen dat er voor de start van de bemesting al een tweede vervoerscombinatie of inwerkingssysteem op het perceel aanwezig moet zijn, zodat er direct kan worden ondergewerkt tijdens of zodra de eerste aalton leeg is. Terugrijden naar het landbouwbedrijf om te wisselen van vervoerscombinatie is niet toegelaten.  

Hoeveel bedraagt de boete?

De boete is afhankelijk van veel factoren, zoals eerdere overtredingen, milieuschade... Bij een overtreding wordt er eerst een proces-verbaal overgemaakt aan het parket. Bij een boete beslist de beboetingsinstantie uiteindelijk over het bedrag.

Vragen?

Twijfel je over de uitvoering? Bekijk dan zeker de lijst met veelgestelde vragen over mest en stikstof van VLM. Die vind je hier. Je kan ook het webinar (vanaf minuut 53) bekijken dat VLM daarover organiseerde. Is je vraag toch nog niet beantwoord, neem dan contact op met VLM via info@vlm.be.

VLM

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken